Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två mördare på rymmen – jagas efter ”avrättning”

Efter en friande dom i tingsrätten dömdes alla tre i hovrätten till 18 års fängelse för mordet, som tros vara en hämnd för en ”blåsning”.
Tre män fångades av en övervakningskamera längs mördarnas flyktväg.
Foto: Polisen

Mannen sköts till döds med nio skott.

En polishund spårade raka vägen till en lägenhet där Ken Lundin, 28, Jussi Laamanen, 27, Roman Rasouli, 27, befann sig.

Efter en friande dom i tingsrätten dömdes alla tre i hovrätten till 18 års fängelse för mordet, som tros vara en hämnd för en ”blåsning”.

Men de häktades inte direkt vid rättegångens slut – och nu har Jussi Laamanen och Roman Rasouli rymt och är efterlysta.

Vid 03-tiden på natten den 12 december 2019 väcktes boende i stadsdelen Nacksta i Sundsvall av en lång serie skott. 

På en snöig gångväg utanför ett av hyreshusen hittades en svårt skottskadad man. Han konstaterades avliden på Sundsvalls sjukhus.

Mannen hade själv öppnat porten för gärningsmännen, som genast började skjuta mot honom. Han flydde in i huset, upp för en trappa och ut genom porten på andra sidan av huset där han föll till marken, träffad av nio skott från två olika pistoler.

Flera vittnen såg tre svartklädda män försvinna från platsen. En hundpatrull började spåra åt det håll vittnena pekade. 

Tre män fångades av en övervakningskamera längs mördarnas flyktväg.
Foto: Polisen

Hunden spårade till stadsdelen Västermalm, två kilometer från brottsplatsen. Där markerade den vid ett träd. I trädet hittade hundföraren en pistol instoppad i en mössa. Senare under dagen hittades ännu en pistol i trädet.

Hunden spårade sedan vidare till en lägenhetsdörr, 100 meter från trädet.

”Ge dem för fan ingenting”

Kort därefter kom Jussi Laamanen och Roman Rasouli ut från lägenheten, varpå de greps. Knappt en timme senare greps lägenhetsinnehavaren Ken Lundin inne i lägenheten.

När de förts till arresten och polisen skulle delge Ken Lundin misstanke om brott skrek Jussi Laamanen från cellen intill, enligt polisen:

”Erkänn inte bror ge dem för fan ingenting de jävla svinen”.

Jussi Laamanen är på rymmen efter att ha dömts till 18 års fängelse för mord.
Foto: Polisen

Det skulle visa sig att DNA från de misstänkta fanns på de båda mordvapnen. På brottsplatsen hittades skospår som enligt polisens tekniker liknade mönstren på de skor som Jussi Laamanen och Roman Rasouli hade på sig när de greps och skor som hittades i Ken Lundins lägenhet.

Men tingsrätten ansåg inte att bevisningen räckte för att binda dem till mordet. Inget vittne har kunnat identifiera dem. Dessutom hade inte åklagaren kunnat förklara varför offret självmant skulle ha släppt in de tilltalade – en brist enligt tingsrätten. Alla tre friades från mordanklagelserna.

Ken Lundin handlar öl sex dagar före mordet.
Foto: Polisen

Nya beviset

I hovrätten har åklagaren åberopat viss ny bevisning, bland annat telefonanalyser. 

Ken Lundin hade under mordnatten kontakt med mordoffret genom telefonappen Wickr. Klockan 01.59 skickade offret ett meddelande med den gatuadress där han befann sig. 

Klockan 02.01 ringde en person som kallade sig ”Håkan” från Ken Lundins telefon till Sverigetaxi och beställde en resa till en adress nära mordoffrets adress. Taxichauffören har berättat att han skjutsade tre personer. De kom fram klockan 02.40. En halvtimme senare var mordet begånget.

Hovrätten gör nu en helt annan bedömning än tingsrätten och dömer Jussi Laamanen, Ken Lundin och Roman Rasouli för mord.

Roman Rasouli är på rymmen efter att ha dömts till 18 års fängelse för mord.
Foto: Polisen

Hovrätten: Flera försvårande omständigheter

Det finns inga förmildrande omständigheter men flera försvårande, anser rätten.

”Gärningen har haft karaktär av att vara en ren avrättning. Med hänsyn till vad som är utrett om händelseförloppet måste också [den mördade mannen] ha känt stark dödsångest under en inte obetydlig tid. Skotten har vidare avfyrats i ett trapphus och utomhus i ett bostadsområde. Hovrätten har också kommit fram till att gärningen föregåtts av viss planering.” 

Straffet blir 18 års fängelse för alla tre. Två av rättens ledamöter var skiljaktiga och ville döma dem till livstid.

Motivet är inte helt klarlagt. Enligt hovrätten framgår det dock av olika förhörspersoners berättelser att mordoffret tidigare ska ha lurat några personer på vinsten efter försäljningen av ett parti narkotika i Norge. Ken Lundins och Roman Rasoulis namn har nämnts. 

”Hämnd för en sådan typ av ’blåsning’ skulle vara ett möjligt motiv för skjutningen”, skriver hovrätten. 

Polisens tekniker på brottsplatsen den 12 december 2019.
Foto: Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två på rymmen

Den 7 januari hölls slutanförandena i hovrätten. Åklagaren yrkade då på att Jussi Laamanen och Roman Rasouli skulle häktas i väntan på dom – Ken Lundin avtjänar redan ett fängelsestraff för annan brottslighet.

Laamanen och Rasouli häktades den 12 januari. Men häktningen kunde inte verkställas eftersom de inte gick de inte att hitta. De jagas nu av polis.

– Polisen har inte hittat dem och jag är inte förvånad över att de försvann efter rättegången, eftersom ett tog några dagar innan de blev häktade i sin frånvaro. Det hade varit bättre om de hade häktats direkt, säger Marina Amonsson till Allehanda

Hovrättsrådet Fredrik Johnsson:

– Det var omfattande bevisning i målet, och delvis ny sådan. Hovrätten kan inte ta ställning i häktningsfrågan innan man har överlagt noggrant, och prövat de invändningar som har lagts fram av försvaret. Vi fattade vårt beslut så snart det var möjligt. Därefter blir det en verkställighetsfråga.

Advokaten: ”De klumpar ihop alla tre”

De tre männen nekar alla till att ha begått mordet. Ken Lundin sade i tingsrätten att han aldrig träffat offret och att han ”inte är skapt” för att skjuta någon. Roman Rasouli hävdade samma sak. 

– Domen var förvånande. Åklagaren har ny bevisning mot en person – men då har rätten lagt ihop det så att det rör alla tre personerna. De har också lagt dödsskjutningen på en person som det aldrig tidigare har varit uppe att han ska hållit i pistolen, säger Jacob Asp, försvarsadvokat åt Jussi Laamanen. 

Han anser att rätten har översett med det han menar är brister i polisutredningen. Men anser även att det finns övertygande bevisning för att åtminstone en av de tilltalade har dödat personen. 

– Men jag tycker att de klumpar ihop alla tre. Fast det inte finns någon bevisning kring att de planerat detta tillsammans eller något annat, säger Jacob Asp och berättar att de ”garanterat” kommer att överklaga till Högsta domstolen, HD.

Advokat: ”Ett rent indiciemål”

Även Roman Rasoulis försvarare, advokat Mikael Westerlund, reagerar starkt på domen. 

– Det här är ett rent indiciemål, där vi menar att åklagaren indiciekedja innehåller flera svaga länkar och att bevisningen inte skulle ha varit tillräcklig för en fällande dom mot min klient. Det har tillkommit viss bevisning sedan tingsrätten, absolut. Men den bevisningen, menar jag, har inte särskilt tung bäring på min klient, säger Mikael Westerlund, som även han lutar mot att överklaga domen till HD. 

Susanna Landström är försvarsadvokat åt Ken Lundin. 

– Jag har läst igenom domen och haft ett kort samtal med min huvudman angående den. Han kände då till resultatet men han hade inte hunnit läsa igenom den i detalj, säger hon. 

De andras advokater talar om att överklaga domen till HD, har du några sådana planer? 

– Min huvudman har inte tagit del av domen i detalj och kan inte göra några sådana ställningstaganden just nu. Men han är väl naturligtvis också besviken över resultatet, säger Susanna Landström.  


Under 2019 anmäldes 1 538 911 brott i Sverige. Det är en minskning jämfört med året innan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.