Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarna väntade in mannen – slog till efter restaurangbesök

Polisen söker efter två gärningspersoner.
28-åringen fördes till sjukhus men överlevde inte sina skador.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Mordet skedde i Husby vid 15-tiden på måndagen.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Hela händelsen fångades på övervakningsfilm.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Ytterligare en misstänkt gärningsman jagas fortfarande av polisen, enligt uppgifter.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Två personer är gripna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Torget var fullt av folk, barn och vuxna, när beväpnade män på elcyklar körde fram till en tidigare utpekad gängledare – och började skjuta.

Hela dådet fångades på film, enligt uppgifter.

Nu sitter två män anhållna – och ytterligare en uppges vara på flykt.

De misstänkta kopplas alla till grupperingen ”Husbys hyenor”.

Det var vid 15.30-tiden på måndagen som polisen larmades till Husby i nordvästra Stockholm efter larm om en skottlossning. 

När första patrullen anlände till platsen fann man en 28-årig man, skjuten och livlös. Han avled senare på sjukhus. Polisen har tidigare kopplat mannen till ett kriminellt nätverk.

Mordet skedde framför ett stort antal vittnen – bland annat flera barn. Skotten ledde till att stort tumult bröt ut på platsen.

– Det var mycket folk i rörelse och man kan säga att det var ren tur att inte fler blev träffade för det är skotthål i flera lokaler, säger Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisen Järva.

Samma kväll kunde två personer gripas misstänkta för inblandning i mordet. De sitter nu anhållna. Enligt uppgifter jagas ytterligare en misstänkt gärningsman fortfarande av polis.

Kameror filmade allt

Sedan några år finns permanent videoövervakning i Husby centrum – och enligt uppgifter är det material från kamerorna som gett polisen en flygande start på mordutredningen.

Enligt uppgifter visar filmerna att 28-åringen anlände till en kycklingrestaurang i Husby vid 15-tiden. Polisens teori är att två beväpnade gärningsmän då stod startklara på elcyklar i närheten – och inväntade en signal från en spejare på torget.

Filmerna visar enligt uppgift att gärningsmännen började rulla mot platsen i samma sekvens som 28-åringen lämnade restaurangen. De körde ikapp honom och började avlossa skott. 28-åringen försökte fly men träffades av flera skott och segnade till slut ner.

Trio tillhör kriminellt nätverk

Övervakningsfilm från dådet uppges även ha varit nyckeln till måndagskvällens frihetsberövanden. Trots att gärningsmännen var maskerade kunde poliser med god kunskap om de lokala gängen peka ut tre misstänkta personer, enligt uppgifter.

Den mördade 28-åringen pekades för några år sedan ut av polisen som en av flera ledarfigurer i det dåvarande Husbynätverket. Han har tidigare dömts till ett flerårigt fängelsestraff för ett mordförsök i Husby och för att ha knivhuggit en ordningsvakt utanför en krog. 

Sedan dess har en generationsväxling skett och i dag är det i stället en gruppering som kallar sig för ”Husbys hyenor” som är det mest inflytelserika gänget i förorten. Samtliga i den trio som misstänks för inblandning måndagens mord har band till Husbys hyenor.

Polisen utreder samband

Det är känt att 28-åringen tidigare haft en hotbild mot sig. Nyligen åtalades personer ur det kriminella Rissnenätverket för att ha tagit på sig att utföra mord i Borås och Uppsala mot betalning. I samma ärende utredde polisen planer på att mörda 28-åringen – men misstankarna blev aldrig konkreta nog för att väcka åtal.

Polisen utreder eventuella samband mellan mordet i Husby och ytterligare ett dåd som skedde i närheten några timmar senare. Strax innan midnatt sköts en man – jämngammal med det första offret – till döds på en parkeringsplats i Hjulsta. Även det mordoffret har koppling till en kriminell gruppering hemmahörande på Järvafältet.

Hör polisen om skjutningen i Hjulsta

Undersöker kopplingar till tidigare skjutning i Husby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.