Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens ungdomsrabatt: Slipper tre års fängelsestraff

Dagens toppnyheter – inrikes.
Kusinerna Jonathan Hirmiz och George Dimetri lämnade Sverige efter mordet.
Hirmiz på ArlandaFoto: Polisen
Dimetri och Hirmiz på ett hotell i centrala Stockholm natten efter mordet.Foto: Polisen
HirmizFoto: Polisen

De två kusinerna som jagade efter och mördade en man efter en vansinnesfärd i Hökarängen i södra Stockholm har nu fått sina domar:

George Dimetri får 14 års fängelse men Jonathan Hirmiz klarar sig undan med fängelse i 11 år för samma brott eftersom han var 19 år vid mordet i höstas.

Det börjar som ett larm om en vansinneskörning på en parkering. Flera boenden i närheten ser hur en bil rammar flera andra bilar på en parkering i Hökarängen och larmar polis.

Samtidigt ser de hur två personer springer efter bilföraren. Han flyr in i en taxi som nekar skjuts eftersom han väntar på en annan kund. De två männen kommer fram till taxin och gapar om pengar.

På en annan parkering några hundra meter bort faller den jagade mannen ihop. Ambulans kallas till platsen och noterar att mannen blöder men när han kommer fram till akuten ser sjukvårdarna att blödningen kommer från en skada i bröstet. Det visar sig senare vara ett skott från ett finkalibrigt vapen som träffat i bröstet.

Det är dödande.

I den mördade mannens bil hittade polisen droger och 100 000 kronor gömt i bagaget.

Flydde efter mordet

Kusinerna Jonathan Hirmiz och George Dimetri misstänktes snabbt för mordet. Hirmiz bodde i närheten av mordplatsen och mordoffret hade ringt honom strax före skjutningen.

Hirmiz har senare erkänt att han träffade offret under mordkvällen på platsen eftersom de hade drogaffärer ihop. Men han har nekat till mord och hävdat att en man, som han inte vill namnge, var skytten.

Efter mordet tog kusinerna in på hotell och flydde utomlands – spår från flykten har i efterhand hittats i olika övervakningskameror.

Flera veckors spaning och telefonavlyssning resulterade i gripandet av kusinerna som nu döms:

George Dimetri, 21, är tidigare straffad vid sju tillfällen för olika småbrott men har aldrig tidigare dömts till fängelse.

Jonathan Hirmiz, 20, är tidigare straffad flera gånger och har gång på gång dömts till ungdomsvård. Han har bland annat dömts för grov misshandel efter ett brutalt överfall.

Kusinerna Jonathan Hirmiz och George Dimetri på Arlanda efter mordet samt Hirmiz på ett hotell.Foto: Polisen

Hirmiz har under rättegången sagt att det kan ha rört sig om ett vådaskott men det avfärdas av Södertörns tingsrätt som slår fast att det var han som sköt:

”Den enda rimliga slutsatsen är att Jonathan Hirmiz sköt NN med avsikt.”

Han bedöms haft stor hjälp av sin kusin under mordet och Dimetri döms därför också för mord:

”George Dimetri måste anses ha tagit en så aktiv del i utförandet av gärningen att han objektivt sett ska bedömas som gärningsman.”

Avdrag med tre år efter ungdomsrabatt

Tingsrätten anser att straffvärdet för de båda kusinernas agerande vid mordet är 14 års fängelse och det blir också George Dimetris straff eftersom han är ett år äldre än Jonathan Hirmiz.

Normalstraffet för mord var fram till årsskiftet 14 års fängelse – nu har det skärpts för att fler ska dömas till livstid. Södertörns tingsrätt konstaterar att det finns några förmildrande omständigheter vid mordet i Hökarängen men också försvårande omständigheter.

”Som försvårande omständighet ska däremot beaktas att NN inte avled direkt av skottet och att han sannolikt hann uppleva dödsångest under en tid”, skriver tingsrätten.

Hirmiz får ungdomsrabatt och hans straff blir 11 års fängelse. Straffrabatten motiveras med att han var 19 år när mordet begicks.

Tingsrätten följer rättspraxis som också kammaråklagare Erik Nilsson accepterade när han i rättegången krävde 16 års fängelse för Dimetri men stannade vid att föreslå 11 års fängelse för Hirmiz.

 

 

SE MER: Krimspecial om gängvåldet med Lisah Silfwer

Lisah Silfwer om landets största kriminalfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.