Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Toni Alldén vägras tidsbestämt straff

Brottsstatistiken kommer från Brå
Toni Alldén dömdes för mordet på Carolin Stenvall. Foto: OKÄND

Den livstidsdömde mördaren Toni Alldén får avslag på sin begäran att omvandla straffet till tidsbestämt.

Tingsrätten i Örebro anser att han avtjänat för kort tid av sitt straff för att få det omvandlat.

Alldén är dömd för att 2008 ha mördat Carolin Stenvall utanför Gällivare.

Toni Alldén, 61, har suttit mer än tio år i fängelse efter att ha dömts till livstid för mord 2009. Han sköt ihjäl Carolin Stenvall, 29, med ett jaktgevär på en rastplats utanför Gällivare den 12 september 2008.

Tingsrätten i Örebro avslår nu den begäran om tidsbestämt straff som han lämnade in i höstas. Rätten anser att omständigheterna kring mordet var ”särskilt försvårande” och därför kan straffet inte bli kortare än 24 år.

Toni Alldén dömdes till livstid för mord.Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

För tidigt att bestämma straffet

Samtidigt bedömer Kriminalvården att det behövs upp till tre år för ”åtgärder” för att slussa ut Alldén till ett liv i frihet – och därför är det för tidigt att redan nu tidsbestämma hans straff, enligt tingsrätten.

”Det innebär att den tid som återstår för Toni Alldén att avtjäna innan en villkorlig frigivning överstiger den tid som krävs för en nödvändig utslussplanering”, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Advokat Gunnar Falk, som företräder Toni Alldén, säger att det kan bli aktuellt med en ny ansökan om två år.

– Min klient har uppfyllt fyra av fem kriterier för tidsbestämt straff, bland dem att risken för återfall är låg och att han har genomgått program för att slussas ut i samhället, säger Gunnar Falk.

– Men han har enligt tingsrätten inte avtjänat tillräckligt lång tid av sitt livstidsstraff. Min bedömning är att han kan lämna in en ny ansökan om två år, säger han.

Carolin Stenvall. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN

Försökte bränna kroppen

Carolin Stenvall från Piteå försvann den 12 september 2008. Hennes bil hittades på en rastplats söder om Gällivare dagen därpå, men det tog sex veckor innan man fann hennes kropp.

Tony Alldén blev misstänkt sedan en bagagerumsmatta med Carolin Stenvalls blod lett polisen till hans Audi. Alldén erkände att han dödat henne, men hävdade att det var en olyckshändelse. Hon föll och slog huvudet i en dragkrok och var redan död när han sköt henne, hävdade Alldén.

Men både tingsrätt och hovrätt slog fast att hon fortfarande levde när han sköt henne. Efter mordet försökte han bränna upp kroppen. Det är en av de ”försvårande omständigheter” Örebro tingsrätt syftar på i tisdagens beslut.