Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Kastellanos rymde – nödig kriminalvårdare fälls

Här är tre nyheter att hålla koll på.
Kristofers Kastellanoss, 26, är dömd till 14 års fängelse i både tingsrätten och hovrätten.Foto: PRIVAT
I ett skogsområde utanför Laxå passade Kastellanos på att rymma i juli i fjol. Han har inte synts till sen dess.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

En akut kissnödig kriminalvårdare tog en oplanerad paus mitt under en fångtransport.

Då rymde den dömde mördaren Kristofers Kastellanoss.

Nu river hovrätten upp tingsrättens dom – och dömer kriminalvårdaren för tjänstefel.

I november 2017 dödade Kristofers Kastellanoss, 26, en man i Tullinge med totalt åtta knivhugg i samband med ett bråk. Tingsrätten dömde honom till 14 års fängelse för mord.

Domen överklagades till hovrätten och i samband med det fördes Kastellanoss från häktet i Örebro till Göteborg för att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det var på vägen tillbaka, i juli i fjol, som han genomförde en spektakulär rymning – och han är fortfarande på fri fot.

Rymde vid plötsligt stopp utanför Laxå

Den morddömde mannen lyckades rymma i samband med ett oplanerat stopp strax utanför Laxå. Då hade en av kriminalvårdarna, transportledaren, i fångtransporten blivit ”akut kissnödig”.

Kastellanos flydde barfota och i handfängsel. Personal jagade efter honom i 250 meter men gav sen upp – eftersom en av kriminalvårdarna var trött och en annan rädd, enligt Kriminalvårdens egen utredning.

Transportledaren friades i maj av Örebro tingsrätt. 

”Huvudsakligen till följd av att tingsrätten bedömt att tjänstemannen i den rådande situationen av akut kissnödighet var förhindrad att axla ansvaret som transportledare”, skrev domstolen i ett pressmeddelande.

Göta hovrätt dömer kriminalvårdaren

Men nu rivs domen upp av Göta hovrätt.

Där slår man fast att det rör sig om tjänstefel och pekar bland annat på stora kommunikationsbrister, uppger SVT Örebro.

”Situationen har knappast varit av så akut slag att transportledarrollen, utan föregående kommunikation och instruktion, övergått till någon annan i transportlaget”, skriver hovrätten i sin dom.

Kriminalvårdaren döms till dagsböter.

LÄS MER: De är Nordens mest jagade män – tre för mord i Sverige