Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Jonas Axelsson dödad i skogen – man frias

Jonas Axelsson mördade en oskyldig man på öppen gata 1996 – året därpå mördade han en medfånge i fängelset.
Jonas Axelsson mördade en oskyldig man på öppen gata 1996 – året därpå mördade han en medfånge i fängelset. 2017 släpptes han från sitt senaste fängelsestraff – då ville han ”komma bort” och ”leva ett hederligt liv”. I stället blev han själv utlurad och dödad i skogen.Foto: Privat
I augusti hittades Jonas Axelsson blodig i ett joggingspår i Årbyskogen i Eskilstuna. En förbipasserande såg honom ligga på marken efter att ha hört smällar, som pistolskott.Foto: Polisen

Jonas Axelsson mördade två män på 90-talet.

Efter sitt senaste fängelsestraff ville han leva ett hederligt liv utan kriminalitet – men han lurades ut i skogen och dödades med flera skott.

Nu frias den 33-årige man som stod åtalad för mord.

Mordet inträffade i augusti förra året. En förbipasserande i skogen larmade SOS efter att ha hört flera smällar och sen hittat Jonas Axelsson, 41, blodig på marken.

Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Axelsson var skjuten i pannan, bakhuvudet, halsen, kroppen, armarna och benen, visar polisens undersökning.

I maj åtalades två män i Eskilstuna tingsrätt, misstänkta för dådet. En 33-årig man, som häktades i september i fjol, åtalades för mord och grovt vapenbrott. En annan man, 21 år gammal, åtalades samtidigt för försök till grovt vapenbrott.

Båda de åtalade i Eskilstuna frikänns

Något tydligt motiv till mordet har åklagare Anna Asklöf inte kunnat presentera.

– Det finns ingen klar, utredd motivbild till mordet. Det kan säkert ha något att göra med kriminell verksamhet av något slag, har hon sagt tidigare.

Båda de åtalade männen har nekat till brott.

Den 21-årige mannen som åtalats för grovt vapenbrott.Foto: Polisen
Den 32-årige man som står åtalad för mord och grovt vapenbrott.Foto: Polisen

Bland bevisningen mot dem fanns DNA-spår på mordvapnet och flera vittnesmål. Men nu friar Eskilstuna tingsrätt dem båda.

Tingsrätten skriver i domen att det finns ”viss teknisk bevisning” som binder 33-åringen till mordvapnet – men ingen ”direkt bevisning” som binder honom till själva mordet:

”Det har i målet framlagts bevisning som lämnar ett betydande utrymme för rimligt tvivel om (33-åringens) skuld i mordet”.

Tingsrätten skriver också att mannen inte kan bindas till att ha ”innehaft eller på annat sätt hanteras” pistolen, mordvapnet, just det aktuella datumet för mordet och att han därför frias även från grovt vapenbrott. Åklagaren har inte heller lyckats bevisa att den yngre mannen hade för avsikt att inneha pistolen, enligt tingsrätten, och därför frias även han.

Jonas Axelsson har själv mördat två

Jonas Axelsson själv har mördat två gånger. 1996 knivmördade han och en vän den 26-årige Sonny Andersson oprovocerat på öppen gata i Eskilstuna.

Axelsson dömdes till sju års fängelse för mord. Året efter knivdådet mördade han igen. Han och två andra fångar angrep en fjärde medfånge i fängelset Tidaholm.

Jonas Axelsson släpptes från fängelset villkorligt 2009. Tiden efter det fortsatte han begå brott, om än mindre allvarliga. 2016 dömdes han till sitt sista fängelsestraff, då för grovt bedrägeri och häleri.

Vad som ligger bakom mordet är oklart. En 32-årig man står åtalad för mord och grovt vapenbrott och en 21-åring för grovt vapenbrott. Här hittades mordvapnet i skogen.Foto: Polisen

Jonas Axelssons mamma: Vissa är lyckliga

Efter att han släpptes 2017 ville han ordna upp sitt liv, berättar personer i hans närhet i polisutredningen. Axelsson ville ”komma bort” och ”leva ett hederligt liv”.

Men förra sommaren mördades han i Årbyskogen i Eskilstuna. Enligt polisen hade han lurats ut för att skjutas ihjäl.

I polisförhör säger Jonas Axelssons mamma att:

”Hon förstår ju att vissa i Eskilstuna är lyckliga över att det här har hänt då han också varit med och släckt liv.”

”Självklart vill hon att personen ska åka dit och skulle inte bli ledsen om personen i fråga blev grovt misshandlad. Det räcker för henne säger hon då hon ändå inte kommer få tillbaka Jonas.”