Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Freddie Andersson ville låsas in med ”lugna” fångar

Freddie Andersson är dömd till 16 års fängelse för att ha mördat en pensionär i Nyköping.Foto: Polisen

Pensionärsmördaren Freddie Andersson plågade ihjäl sitt offer i ”tiotals minuter” – sen tände han eld på lägenheten.

Efter mordet önskade han att få bli inlåst med ”lugna intagna i samma ålder”, framgår i fängelsedokument.

I stället placeras han bland några av Sveriges värsta mördare.

Freddie Andersson, 52, dömdes till 16 års fängelse för mordet på en pensionär i en lägenhet i Rosenkälla i Nyköping i januari.

Mordet uppdagades när räddningstjänst kallades till lägenheten på grund av en brand. I bostaden hittades Freddie Andersson avtuppad på golvet. En bit därifrån låg offret med en påse över huvudet och en kniv i halsen.

Freddie Andersson och offret kände inte varandra. Däremot hade mördarens sambo hjälpt offret med vardagliga saker, som att handla och städa, en tid.

Vad Freddie Andersson gjorde i lägenheten är inte helt klarlagt, men mördaren själv har sagt att han kan ha varit på jakt efter tabletter.

Enligt domen i Nyköpings tingsrätt utövade Freddie Andersson ”närmast besinningslöst våld” mot offret under ett mord som pågick i ”tiotals minuter”.

Vid mordet i Nyköping använde Freddie Andersson bland annat en hammare.Foto: Polisen

Freddie Andersson ville sitta med ”lugna” fångar

Inför placeringen i fängelse hade mördaren en önskan. I dokument från Kriminalvården:

”Freddie Andersson önskar bli placerad i en anstalt med lugna intagna i samma ålder och situation som han själv, gärna med långa strafftider.”

Nu har besked om placeringen kommit. Freddie Andersson blir inlåst in på Norrtäljeanstalten, med några av Sveriges värsta mördare.

En av cellgrannarna blir Amir Amiri som knivmördade en 89-årig kvinna och lämnade henne i ett soprum i Norsjö. Kort efter mordet gick mördaren, som dömts till 14 års fängelse och utvisning till Afghanistan, till Ica för att köpa cigaretter, energidryck och chips, enligt misstankarna för pengar han tog av sitt offer.

En annan av cellgrannarna blir Johan Fallqvist, dömd till livstids fängelse för att ha våldtagit och mördat småbarnsmamman Nella, 28, i Fagersta ihop med en minderårig pojke. Fallqvist hade fantasier om att döda kvinnor och var på jakt efter en ”ung snygg tjej” som var ute ensam. I fängelset bedöms han fortfarande som farlig.

En av cellgrannarna blir Amir Amiri som knivmördade en 89-årig kvinna och lämnade henne i ett soprum i Norsjö.
En annan av cellgrannarna blir Johan Fallqvist, dömd till livstids fängelse för att ha våldtagit och mördat småbarnsmamman Nella, 28, i Fagersta ihop med en minderårig pojke.

Varning för Edvin Gyllensvaans mordfantasier 

En tredje cellgranne blir Edvin Gyllensvaan, dömd till livstids fängelse för att ha mördat paret Ann-Christine och Tor Lekander i Mantorp. Edvin Gyllensvaan hade, likt Johan Fallqvist, fantasier om att mörda. Han hade ingen koppling till de offer han valde ut, tejpade fast och skar halsarna av.

Edvin Gyllensvaan bedöms vara så okontrollerat mordisk att hans familj måste skyddas med en glasruta vid besök. I dokument från fängelset framgår att säkerheten kring dubbelmördaren stramats åt och att det finns en risk att han förlorar kontrollen över sina fantasier igen.

Ephrem Yohannes, dömd till 16 års fängelse och utvisning till Etiopien för mordet på Elin Krantz, avtjänar också sitt straff på Norrtäljeanstalten. Mördaren överföll sitt offer i Göteborg och försökte våldta henne – det slutade med att han slog och kvävde henne till döds.

Så sent som i maj rapporterades att Ephrem Yohannes misshandlade en medfånge. Tidigare har han hamnat i ett vilt slagsmål i fängelse, där han själv höggs i ansiktet med en penna.

En tredje cellgranne blir Edvin Gyllensvaan, dömd till livstids fängelse för att ha mördat paret Ann-Christine och Tor Lekander i Mantorp.
Ephrem Yohannes, dömd till 16 års fängelse och utvisning till Etiopien för mordet på Elin Krantz, avtjänar också sitt straff på Norrtäljeanstalten.Foto: PRIVAT / PRIVAT FACEBOOK

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.