Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Barbara Jarl kräver Timells advokat

Förra veckan skärpte Svea hovrätt straffet för Barbara Jarl.
Barbara Jarl dömdes i hovrätten till 18 års fängelse för mordet på sambon.Foto: PRIVAT
Advokat Hanna LindblomFoto: ANNA NORDLANDER / ADVOKATFIRMAN ALTHIN

Kulturkvinnan Barbara Jarl, 55, dömdes av hovrätten till 18 års fängelse för att ha giftmördat sin sambo.

Nu vill hon få upp fallet till Högsta domstolen – och anlitar Hanna Lindblom för att försvara henne.

Advokaten har nyligen nått frikännande domar i de uppmärksammade fallen med Martin Timell och Abbe ”Blattelito” Alsaadi.

Sent på kvällen den 17 februari i fjol fick SOS larm om att en man, guldsmed till yrket, drabbats av hjärtstopp i en villa i skärgårdsidyllen i Norrtälje.

Ambulanshelikoptern ryckte ut – men hans liv gick inte att rädda.

Några misstankar om brott fanns inte och myndigheterna skrev av händelsen som en naturlig död.

Men guldsmedens familj riktade misstankar mot Barbara Jarl, den kvinna som han varit sambo med sedan ett år tillbaka. När de fick till stånd en fullskalig obduktion visade resultatet att misstankarna var befogade.

Sambon mördad med cyanid

Undersökningen visade att guldsmeden blivit förgiftad med en dödlig dos av cyanid.

Barbara Jarl häktades som misstänkt. Tingsrätten fällde henne för mord och förra veckan skärpte Svea hovrätt straffet när de dömde henne till 18 års fängelse för mord.

Men Jarl, som gett ut böcker och varit verksam i kultursfären, har hela tiden nekat till brott och har ännu inte gett upp hoppet om att bli frikänd.

Inför överklagandet till Högsta domstolen vill hon nu sparka sin försvarsadvokat – och begär i stället in advokaten Hanna Lindblom. Svea hovrätt har ännu inte fattat det formella beslutet som godkänner bytet.

– Jag har haft kontakt med hennes anhöriga. När man sitter frihetsberövad är det lite problem att få kontakt, men så fort jag blir förordnad kommer jag åka och träffa henne, säger Hanna Lindblom.

Flera frikännande domar

Lindblom har på senare tid haft framgång i flera uppmärksammade fall. Hon försvarade TV4-profilen Martin Timell när denne friades för våldtäkt i fjol. Hon företrädde även influencern Abbe ”Blattelito” Alsaadi som i somras frikändes för mord i hovrätten.

Barbara Jarl har tidigare företrätts av Björn Hurtig. I onsdags skickade han in den formella begäran om advokatbytet till hovrätten. I skriften står:

”Anledningen till begäran är att Barbara Jarl efter att mot sitt nekande ha blivit dömd till 18 års fängelse för mord av såväl tingsrätt som hovrätt saknar förtroende för mig.

– Barbara Jarls önskemål bör efterkommas eftersom jag tycker att alla som misstänks för brott ska få biträdas av den försvarare som de önskar. Särskilt viktigt är det givetvis i mordmål med stränga påföljder, säger Björn Hurtig.

Lindblom: ”Oerhörd uppförsbacke”

– Björn Hurtig är en jätteduktig försvarare och han har nog gjort allt man kunnat göra, men jag tror att det kan vara bra att det kommer in ytterligare ett par ögon, säger Hanna Lindblom.

Har du funderat hur du vill lägga upp överklagandet?

– Jag har några funderingar men jag vill vänta med dem till jag har pratat med klienten, säger Hanna Lindblom och fortsäter:

– Det är viktigt att man skriver ett överklagande på ett sådant sätt att Högsta domstolen blir nyfiken och intresserad. Man måste hitta något som sticker ut. Det är klart att det är en oerhörd uppförsbacke när man har en klient som är dömd för mord i två instanser. Men ingenting är omöjligt