Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördare misstänks ha beordrat stormning av klubb i Stockholm

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
28-åringen beskrivs som en ledargestalt i Södertäljenätverket och anförare av krogstormningen.Foto: Polisen
Attacken tros ha varit koordinerad i en chattgrupp.Foto: Polisen
En medlem i Södertäljenätverket sliter till synes tag i en entrévärd och misshandlar honom. I förhör ville entrévärden inte kännas vid händelsen.Foto: Polisen

Medlemmar från Södertäljenätverket nekades inträde till F12 i Stockholm.

Då återvände de med 24 personer, stormade nattklubben och misshandlade personal.

Den utpekade anföraren har tidigare dömts för mord och medhjälp till mord.

Det var när medlemmar ur det kriminella Södertäljenätverket försökte ta sig in på nattklubben F12 i centrala Stockholm i juli 2019 som de blev nekade. Situationen blev hotfull för ett ögonblick men lugnade sedan ned sig.

Den våldsamma reaktionen kom i stället en vecka senare.

Vid 2-tiden på natten marscherade 24 personer i samlad trupp mot F12. Väl på plats stormade de entrén och gryniga övervakningsbilder visar hur flera personer – till synes vakter och en entrévärd – blev sparkade och slagna och delvis jagade från platsen.

Kort därefter kunde polis frihetsberöva så gott som samtliga personer som deltagit i stormningen. På en mobiltelefon kunde polisen se notiser från en snapchatgrupp med namnet ”Storma F12 ikväll”.

Tidigare dömd för mord

De utpekade brottsoffren – vakter och en entrévärd – kallades till förhör men ville inte kännas vid att något hänt överhuvudtaget.

Händelsen inträffade förra sommaren. Nu har åklagare åtalat tre personer för våldsamt upplopp. Samtliga har starka kopplingar till Södertäljenätverket och har tidigare dömts för grova brott som utförts inom ramen för nätverket.

Ett 20-tal personer frihetsberövades i samband med händelsen.Foto: Polisen

En av de åtalade är den 28-åring som åklagaren pekar ut som anförare av krogstormningen, vilket han nekar till i förhör. Han sitter sedan tidigare häktad i ett annat mål för misstankar om grov utpressning. Polisen beskriver honom som en ledargestalt för Södertäljenätverket och 2014 dömdes han till tolv års fängelse för mord, medhjälp till mord och människorov.

I början av 2010-talet var Södertäljenätverket en maktfaktor vars brottslighet hade förgreningar långt ut i civilsamhället. I flera rättegångar under 2013 och 2014 dömdes 18 personer för en lång rad brott. 

Nätverket växer sig starkare

Många av de som då dömdes har nu avtjänat sina straff – och polisen har varnat för att nätverket återigen växer sig starkare. I ett polis-pm uppskattas att nätverket i dag har ett hundratal medlemmar, stort våldskapital och god tillgång till vapen.

I skrivelsen står:

”Nätverket ägnar sig åt en stor bredd av kriminalitet från narkotikabrott, utpressningar, indrivningar och vapenbrott till organiserade stölder, illegalt spel, låneverksamhet och ekonomisk brottslighet. Nätverket har en mycket god förmåga att omsätta och återinvestera sina brottsvinster.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.