Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade rånaren jobbade med att hjälpa ungdomar

Vittne: Flera gärningspersoner sköt mot bilen
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Den 29-årige man som mördades på Lidingö arbetade på ett behandlingshem dit ungdomar kan vända sig för att ta sig ur kriminalitet och missbruk.

Han är dömd för ett uppmärksammat rån mot en pantbank och har själv uppgivit ”olaglig verksamhet” som sin främsta inkomstkälla.

Mitt på måndagsförmiddagen hördes skott från automatvapen på Lidingö i Stockholm. 

Dessutom användes en pistol vid skjutningen. En mörk bil träffades av ett stort antal kulor och bakom ratten hittades en 29-årig man död, enligt uppgifter till Expressen.

Den skjutne mannen arbetade vid ett behandlingshem och satt i företagets bil då skotten avlossades. Företagets verksamhet riktar sig mot att få ungdomar med varierande problematik att lämna missbruk och kriminalitet. Företaget använder sig bland annat av kontaktpersoner som ska stötta och motivera de unga att bryta destruktiva mönster.

Företaget: Vi hjälper ungdomar

Dessutom erbjuder företaget olika boenden för ungdomar med problematik.

Företaget menar att deras insatser har hjälpt ungdomar att lämna missbruk och kriminalitet bakom sig. Ett stort antal kommuner samarbetar med företaget.

– Jag har tyvärr inga kommentarer utan hänvisar till polisen, säger en person som har en ledande roll vid företaget.

Den mördade 29-åringen hade ett kriminellt förflutet. Han är uppvuxen vid Järvafältet i Stockholm och har begått brott tillsammans med personer som kopplas till gängkonflikter i området. 

Fram till 2015 förekom han under 14 punkter i belastningsregistret. Det handlade bland annat om grov stöld, rån och ett antal trafikbrott. 

”Inga kommentarer”

Samma år deltog han i ett spektakulärt rån mot mot en pantbank i Västerås, där över 500 fotanglar kastades ut, flera bilar kraschade och bytet blev gods värderat till sex miljoner kronor. Men kuppen slutade med att rånarna kraschade flyktbilen. 

I polisförhör pressades mannen om att han efter kraschen sprungit genom en park och ut på en gata där han ”hotade en mötande bilist med en pistolliknande rörelse med sina händer”. Personer i bilen var dock poliser – och han hoppade in i en annan bil som senare stoppades och han greps. 

Svaret på frågorna i förhör blev genomgående:

– Inga kommentarer.

Han var något mer talför då polisen gick igenom listor över beslagtagna föremål, och ville ha tillbaka kläder och en skyddsväst.

Släpptes 2018

I ett yttrande från Frivården berättade han att hans huvudsakliga inkomstkälla tiden innan gripandet utgjordes av ”olaglig verksamhet”.

Han dömdes och efter avtjänat straff släpptes han ur fängelset i februari 2018. Drygt två och ett halvt år senare sköts han alltså ihjäl på Lidingö. 

Motivet kan handla om en konflikt om rånpengar, enligt uppgifter till Expressen.

Under måndagen pågick en omfattande polisjakt på Lidingö, och på eftermiddagen meddelade polisen att en silverfärgad personbil hade hittats i ett parkeringshus på Lidingö. Polisen misstänker att det är skyttarnas flyktbil. 

Under tisdagen hade fortfarande ingen misstänkt gärningsman gripits.

Mordet på Lidingö väcker starka känslor hos de boende

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.