Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektorn till mördade pojken: Inget man kan förbereda sig på

Splittringen i Foxtrot som förändrade allt
Polis arbetar på platsen efter mordet på en 17-årig pojke i Västertorp på torsdagen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Vid 16-tiden på torsdagen slutade 17-åringen skolan i Enköping för dagen.

Fyra timmar senare sköts han i Stockholm, och nu är han död.

– Det är något som vi alla läser om och ser på tv och hoppas att det inte ska krypa så nära. Och nu har det gjort det, säger skolans rektor Daniel Hellström.

Pojken, som hade rört sig i den kriminella miljön, blev det sjätte dödsoffret i den senaste veckans våldvåg.

Strax före klockan 20 på torsdagen hittades en skottskadad person i Västertorp i södra Stockholm. Under natten meddelade polisen att han var död.

Den mördade var en 17-årig pojke som gick på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

– Vi har reagerat med chock och bestörtning, säger rektorn Daniel Hellström som är rektor på skolan.

Pojken var skjutvapenvåldets sjätte dödsoffer i Sverige på en vecka.

– Det är inget man kan förbereda sig på innan det händer. Det är något som vi alla läser om och ser på tv och hoppas att det inte ska krypa så nära. Och nu har det gjort det, säger Daniel Hellström.

”Försökt fånga in elever som mått dåligt”

Han berättar att pojken avslutade sin sista lektion och gick från skolan vid 16-tiden på torsdagen, alltså bara några timmar innan han mördades. 

Skolan har under fredagen samlat sitt kristeam. Elever, personal och vårdnadshavare har informerats om händelsen och ett kondoleansrum har öppnats.

– Dit har elever och personal kunnat gå för att bara sitta, samla tankarna eller skriva något. Sedan har vi rört oss i alla allmänna utrymmet och försökt fånga in elever som har mått dåligt.

Intern konflikt i Foxtrot-nätverket

Den senaste tidens våldsvåg misstänks ha sin grund i en splittring inom det kriminella nätverket Foxtrot. Ledaren Rawa Majid, känd som ”Kurdiska räven” och hans tidigare kumpan Ismail Abdo uppges ha vänt sig mot varandra.

En skottlossning i Istanbul den 6 september följdes av mordet på Ismail Abdos mamma i Uppsala dagen därpå, och därefter ett antal skjutningar i främst Uppsala- och Stockholmsområdet. I flera fall har anhöriga till konfliktens aktörer varit måltavlor, enligt uppgifter.

17-åringen som mördades i Västertorp hade en koppling till ett kriminellt nätverk som varit lierat med Rawa Majid, och han hade själv utretts för brott i den kriminella miljön. Men den sidan var inget som märktes i skolan, säger rektorn Daniel Hellström.

– Vi har inte uppmärksammat att det skulle förekomma något hotfullt kring eleven eller i hans närhet. Det betyder naturligtvis inte att det inte fanns andra instanser som kanske hade större anledning till oro.


Höstens våldsvåg

Torsdag 14 september

Jordbro, Haninge. Flera skott avlossas in i en dörr till en bostad i Jordbro söder om Stockholm. Minst en person var hemma. Två tonåringar misstänks för skjutningen. En tonårspojke har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Torsdag 14 september

Västertorp, Stockholm. En 17-åring skjuts till döds i Västertorp i södra Stockholm. Flera skott har avlossats, enligt polisen.

Torsdag 14 september

Hageby, Norrköping. Skottlossning mot lägenhetsdörr. Ingen skadad. Fyra personer har anhållits på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.

Onsdag 13 september 

Vasastan, Stockholm. En 19-årig man skjuts till döds på Vanadisvägen i centrala Stockholm. Flera personer blir vittnen till händelsen. Mannen har rört sig i kriminella miljöer, enligt uppgifter till Expressen

Onsdag 13 september 

Stenhagen, Uppsala. Skottlossning i ett bostadsområde. Ingen skadad. En nära anhörig till Rawa Majid har koppling till adressen, enligt uppgifter till SVT. En 17-årig pojke grips i området. Senare har två unga män, 18 respektive 19 år gamla, gripits i Malmö.

Tisdag 12 september 

Sollentuna. En man i 20-årsåldern skjuts till döds i ett bostadsområde intill en skog i Helenelund i Sollentuna.

Tisdag 12 september 

Sala backe, Uppsala. Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, skjuts ihjäl på väg till jobbet i hemtjänsten. Polisen misstänker att det rör sig om en felskjutning och att det tilltänkta offret var en släkting till Rawa Majid, ”Kurdiska räven”, som har kopplingar till adressen.

Måndag 11 september 

Haninge. En 13-årig pojke hittas död i ett skogsområde. Han var anmäld försvunnen och kopplas till kriminella nätverk, enligt Expressens uppgifter

Söndag 10 september 

Stenhagen, Uppsala. Skott mot bostad där flera personer befinner sig. Skjutningen tros ha riktats mot fel nummer på gatan. Polisens teori är att måltavlan var Anne Edwards, svärmor till Rawa Majid, som bor i huset bredvid, enligt uppgifter till Expressen.

Torsdag 7 september 

Gränby, Uppsala. En kvinna i 60-årsåldern, mamma till en 33-årige Ismail Abdo som tillhört toppskiktet i nätverket Foxtrot, skjuts till döds i ett hus i ett villaområde. En 19-årig man från Stockholmsområdet och en 15-årig pojke från en annan del av landet har häktats misstänkta för inblandning.

Se till att du har Expressens app nedladdad för att få de viktigaste nyheterna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.