Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: 15-åring gripen för mordet på pojke i Skogås

15-årig pojke sköts ihjäl på sushirestaurang.
En minnesplats har skapats i Skogås Centrum efter att en tonåring sköts till döds i lördags kväll.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
15-åringen sköts ihjäl inne på sushirestaurangen.
Foto: Erica Eneström
Polisen sätter upp avspärrningar efter mordet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 15-årig pojke har gripits misstänkt för mordet på en jämnårig pojke i Skogås.

Sedan tidigare är en 17-åring häktad misstänkt för medhjälp i dödsskjutningen.

Expressen kunde tidigare på fredagsmorgonen rapportera att en 15-åring anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet i Skogås. Nu bekräftar Åklagarmyndigheten.

– Den misstänkte 15-åringen anhölls i utevaro under torsdagen och greps i går kväll. Han är nu anhållen misstänkt för mordet på 15-åringen. Nu kommer vi fortsätta arbetet med analyser, undersökningar och informationshämtning. Den misstänkte ska även höras, säger senior åklagare Ida Arnell, som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Det var i lördags, den 28 januari, som en 15-årig pojke sköts till döds på en sushirestaurang i Skogås centrum söder om Stockholm.

Natten därpå greps och anhölls en 17-åring misstänkt för inblandning i mordet. Han har senare häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp men nekar till brott. 


Våldsvågen i Stockholm

• De senaste veckorna har Stockholmsområdet skakats av flera detonationer, skottlossningar, biljakter och ett mord.

På juldagen sköts gängkopplade Mehdi ”Dumle” Sachit ihjäl i Rinkeby och därefter har en rad grova våldsbrott inträffat.

• Polisen har inlett en särskild händelse och fattat ett nationellt beslut om polisförstärkning från andra delar av landet.

• Ett 30-tal personer har gripits i samband med den senaste månadens grova våldsdåd i huvudstadsområdet. Hälften är under 18 år.

• Flera olika gängkonflikter pågår samtidigt. Enligt polisen klassas tre av dem som röda med stor risk för fortsatt brottslighet. Ett antal attentat kan kopplas till en konflikt mellan huvudfigurerna ”Kurdiska räven” Rawa Majid och ”Greken” Mikael Tenezos, enligt polisens misstankar.

Hämndmotiv utreds

Åklagaren Ida Arnell vill inte säga något om varför den dödade 15-åringen var måltavla.

Enligt polisuppgifter finns det misstankar om att 15-åringen i närtid varit delaktig i våldsdåd riktat mot anhöriga till Rawa Majid, också kallad ”Kurdiska räven”. Därmed är ett av motiven som utreds kring mordet att det rör sig om en hämnd för våldshandlingen.

Före jul ska den 15-åring som sköts på sushirestaurangen ha berättat för bekanta att han skulle kunna bli tvungen att utföra ett våldsdåd. Han berättade också att han trodde att han kanske inte hade särskilt lång tid kvar att leva. 

I den våldsvåg som skakat Stockholm de senaste veckorna är många misstänkta gärningsmän unga. Polisen har tidigare uppgett att omkring hälften av de gripna är under 18 år. 

VET DU MER?

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790643643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod att den 15-åriga pojken som misstänks för mord var på flykt från ett HVB-hem. Rätt är att han inte hunnit placeras på boendet vid tiden för mordet.
En person skjuten i Skogås

”Flera patruller jobba på platsen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.