Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade Ndellas make döms för grovt vapenbrott

18-åriga Ndella Jack dog i augusti 2019, av kulor polisen tror var ämnade för maken.
Enligt polisens teori var Ndella Jacks make måltavlan när hon sköts till döds. Foto: Polisen
18-åriga Ndella Jack mördades i augusti 2019 i Råcksta i västra Stockholm.Foto: Privat / Privat

När Ndella Jack, 18, mördades i augusti var den egentliga måltavlan hennes 34-årige make.

I september undkom han ännu en skottlossning.

Men nu döms han till fängelse för grovt vapenbrott.

Natten till den 28 augusti i fjol öppnade gärningsmän, beväpnade med automatvapen, eld mot en lägenhet i Råcksta i västra Stockholm.

Skotten var enligt polisen ämnade för en dokumenterat kriminell man – i stället träffade de hans nyblivna hustru:

18-åriga Ndella Jack.

Maken klarade sig oskadd. När han en dryg vecka senare lurades in i en fälla klarade han sig också undan utan skador. Då lockades han till ett bostadsområde i Nacka, där tre maskerade män hoppade ur en bil som legat på pass och återigen sköt mot honom med automatvapen.

Förlupna kulor träffade en taxichaufför i ryggen och en student i ögat.

Ndellas make sitter häktad

Sen mitten av oktober sitter 34-åringen häktad – i ett helt annat ärende.

Han hade då hämtats in av polis efter en våldsam misshandel i Skanstull på Södermalm i Stockholm. Enligt åklagaren gick 34-åringen i slutet av september till attack mot en annan man i tunnelbanan, och stampade honom i huvudet när han låg ner på marken.

I samband med att 34-åringen greps för misshandeln hittade polisen en pistol och ammunition på en adress i Stockholm, som kunde kopplas till den misstänkte. Han åtalades för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och grov misshandel.

Nu har en deldom kommit i Södertörns tingsrätt:

Mannen döms till fängelse i två år för grovt vapenbrott.

Ville ändra sitt liv

Han frias för brott mot vapenlagen, och rättegången för grov misshandel har skjutits på framtiden på grund av att målsägaren aldrig dök upp.

34-åringen är sen tidigare dömd för en rad olika brott, bland annat försök till dråp. I april i fjol frigavs han villkorligt efter att han 2015 dömts till 4,5 års fängelse för brott som rån, grov misshandel och våldsamt motstånd.

Han var då ”fast besluten att ändra sitt liv eftersom han inte orkade fortsätta som tidigare”, har han uppgett i rätten.

Men när Ndella Jack sen sköts till döds blev han arg och övervägde att hämnas. Han funderade på hur han kunde skydda sig – men köpte aldrig något vapen, enligt honom själv.

Fängelse för grovt vapenbrott

När polisen sen hittade pistolen – en relativt ovanlig sådan av kaliber .45 – i en anhörigs lägenhet hävdade 34-åringen att det inte var hans. Men Södertörns tingsrätt går på åklagarens linje:

Enligt rätten kan vapnet kopplas till två patroner som hittades i mannens jackficka. I en Wickr-konversation har mannen också bett en okänd person om hjälp med att olja en ”45”.

Brottet bedöms som grovt efter som det enligt tingsrätten ”funnits en överhängande risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning”.

Domen kommer överklagas

34-åringen själv har erkänt att han hade två patroner i jackan, men nekat till allt annat.

– Jag anser att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning, både i fråga om ansvar och rubricering. Min huvudman har instruerat mig att överklaga domen vilket kommer att ske snarats, säger mannens advokat Joel Apitzsch.

Åklagare Mikael Carlsson hade yrkat på fängelse i 2,5 år, ett något högre straff, men säger att han ”överlag” är nöjd med domen.

– Jag vet inte än om jag kommer att överklaga, säger han.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.