Mördade mc-ledarens liv: Våldet och straffen

Släpptes nyligen från fängelset: “Uppgörelse med kända kriminella”.
Natten till torsdag mördades No Surrender-ledaren, som är i 40-årsåldern, utanför en nattklubb i centrala Norrköping.
Foto: POLISEN
Polisavspärrningar – och skador på byggnaden – efter skottdåden.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stort polispådrag efter morden.
Foto: Niklas Luks/Nkpg.News
Polisens avspärrningar.
Foto: NIKLAS LUKS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen, som är i 40-årsåldern är högt uppsatt inom mc-gänget No Surrender – nyss har han muckat ur fängelset.
Foto: POLISEN
Stora polisavspärrningar i Norrköping efter mordet.
Foto: NIKLAS LUKS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stora polisavspärrningar i Norrköping efter mordet.
Foto: NIKLAS LUKS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blommor vid platsen där männen sköts ihjäl.
Foto: ELIN JÖNSSON
Som 30-åring, ett decennium efter sin första tingsrättsdom, flyttade mc-ledaren från en annan ort i Östergötland till Linköping. Han anställdes som rivningsarbetare på en lokal byggfirma men när bolaget gick omkull förlorade han jobbet.
1 / 10

I 20 år var våldet en del av hans liv.

I tio år var han en maktfaktor i Östergötlands gängkrig.

Natten till torsdag mördades No Surrender-ledaren utanför en nattklubb i centrala Norrköping.

Fyra eller fem skott. Krogens rutor krossas. Vittnen talar om panik, kalabalik. En bil kör snabbt förbi nattklubben – en av polisens teorier är att skotten avlossas inifrån den. 

Två män träffas av kulorna. En ligger på marken, telefonen kvar i handen och displayen lyser. En ordningsvakt är där för att hjälpa. Den skjutne går inte att rädda.

Sammanhanget: En ”uppgörelse med kända kriminella”, enligt Norrköpings chefsåklagare Torsten Angervåg. Nyheten om dubbelmordet toppar alla stora nyhetssajter under morgonen och förmiddagen.

Flera dödsskjutningar senaste månaden

Den senaste månaden har flera uppmärksamma dödsskjutningar relaterade till den gängkriminella miljön utförts. 

Den 9 november, Möllevångstorget Malmö

15-årige Jaffar sköts ihjäl utanför en pizzeria vid Möllevångstorget. Några dagar efter mordet på tonåringen inledde polisen den nationella operationen ”Rimfrost” för att bekämpa de eskalerande skjutningarna och bombdåden runtom i Sverige. 

den 2 december, Hermodsdal Malmö

En 25-årig man sköts ihjäl i Hermodsdal i Malmö. Mannen är sedan tidigare känd av polisen för sitt kriminella förflutna, och hans bror har lett ett kriminellt gäng. 

Den 4 december, Segevång Malmö

Två dagar efter mordet på 25-åringen inträffade ytterligare ett mord i staden. En man i 20-årsåldern sköts till döds på Segevång i Malmö. 

Natten till 5 december, centrala Norrköping

vid 01.20 natten till torsdagen öppnade en eller flera okända gärningsmän eld utanför en nattklubb på Slottsgatan i Norrköping. Rutorna sköts sönder och två män, medlemmar i mc-klubben No Surrender, mördades i attacken. 

Skjutningen är en ”särskild händelse”, på polisspråk: Ett sätt att koppla in ännu fler poliser. På eftermiddagen hålls en stor presskonferens. Hanna Sjögren, chef för roteln för grova brott, tar till orda.

– Vi arbetar väldigt intensivt och brett med förhör med vittnen, vi kontrollerar också alla de tips som inkommer. Vi har många tips att jobba med.

Hon fortsätter:

– Resursläget för oss är väldigt gynnsamt för stunden vilket är tryggt och en förutsättning för att kunna driva den här förundersökningen framåt.

Gängledaren mördad

Mannen i 40-årsåldern är högt uppsatt inom mc-gänget No Surrender och nyss har han muckat ur fängelset. Nu ligger han på marken med mobilen i handen.

Hans liv har kantats av brott sedan slutet av 1990-talet. De senaste tio åren har han varit en nyckelfigur i det våldsamma mc-krig som plågat Norrköping och Linköping.

Den andre skjutne mannen tillhör också No Surrender, enligt gänget själva.

Han avlider senare samma natt på sjukhus.

Knivdåd efter bråk på lokalkrogen

Han var 14 år när han och hans familj kom till Sverige från Iran på 90-talet. Han gick ut grundskolan och läste senare in delar av gymnasiet på komvux.

Kring millennieskiftet – och sin 20-årsdag – inledde han vad som skulle bli en livslång kriminell bana.

I början av 00-talet dömdes han till två års fängelse för bland annat grov misshandel. Han och en annan man hade börjat tjafsa vid en spelautomat på en lokal krog i Östergötland.

I uppgörelsen utanför slog och knivhögg mc-ledaren sin fiende.

Det var andra gången han dömdes.

Det var första gången han dömdes till fängelse.

Black Cobra kom till Sverige

Domarna avlöste varandra de kommande åren: Grovt narkotikabrott, häleri och dopningsbrott, narkotikabrott, misshandel, grov misshandel, våld mot tjänsteman.

Som 30-åring, ett decennium efter sin första tingsrättsdom, flyttade mannen till Linköping. Han anställdes som rivningsarbetare på en lokal byggfirma men när bolaget gick omkull förlorade han jobbet.

Det var under den här perioden som han gjorde sin entré i mc-världen.

Danska Black Cobra var mitt uppe i ett aggressivt försök att etablera sig i svenska städer och han var en av männen som rekryterades.

Enligt polisens underrättelser var han ledande i Black Cobra redan 2009 när gruppen etablerade sig i Linköping.

Mannen är tidigare dömd för flera brott.
Västen.

Ledande i gängkriget

2014 publicerade Norrköpings tidningar och Östgöta-Correspondenten en stor granskning av maktkampen mellan kriminella gäng i Norrköping och Linköping.

Hells Angels var ledande i Norrköping medan Black Cobra hade greppet om grannstaden västerut. I granskningen beskrivs han som en maktfigur.

I Expressens kartläggning ”Maffians ansikten” några månader senare står följande att läsa om honom:

Av poliskälla utpekad som profil inom Black Cobra. Inkomst: 0 kr. Fordon: Inga. Skulder hos Kronofogden: 27 311 kr. Belastningsregistret: 22 avsnitt (...)

Belastningsregistret skulle fortsätta växa.

2014 stod han åtalad för mordförsök. Offret: En man som enligt egen utsago hoppat av Black Cobra.

Enligt misstankarna ansåg mc-ledaren att avhopparen stod i skuld till gänget – och beordrade sina underhuggare att gå till attack. Till sin hjälp hade de en yxa och metallverktyg.

Rädslan: ”Önskar jag kunde säga namn”

Det var offret själv som ringde 112. När operatören frågade vem som attackerat honom svarade han:

– Jag har ingen aning. De var maskerade. Snälla! De står här utanför porten, så kom snabbt! Snälla!

Bilder i polisens förundersökning visar blodfläckar på väggar och golv. I ett senare polisförhör berättade offret:

– Jag träffade personerna som inte tycker om mig. Och jag önskade jag kunde säga namn, men det går inte. För jag har min familj och jag har alla i hela den här staden som känner mig.

Linköpings tingsrätt dömde mc-ledaren till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak. Sedan ändrade Göta hovrätt domen till fyra månaders fängelse för olaga hot.

Black Cobra lade så småningom ned sina försök att etablera sig i Sverige. Klubben samlade in medlemströjorna och drog sig undan.

Nu kom No Surrender in i bilden: Ett holländskt mc-gäng som 2013 bildats av avhoppare från Hells Angels och Satudarah och som i dag etablerat sig i flera länder.

Sista tiden i fängelset

Mc-ledaren var en av flera tidigare Black Cobra-medlemmar som anslöt sig till No Surrender. Själv har han sagt i polisförhör att han inte vet vad No Surrender är – men han ville gärna ha tillbaka västen polisen tagit.

I den sista polisutredning han var föremål för beskrivs hans roll som ledande:

Förra sommaren träffade han och en annan No Surrender-medlem en man på en uteservering. Krogen var densamma som mc-ledaren senare skulle komma att mördas utanför. Tillsammans med kumpanen försökte han tvinga till sig 100 000 kronor. De uppmanade sitt offer att ringa banken i syfte att få loss pengarna.

I stället ringde han 112.

– De tror att jag pratar med banken för att jag har ljugit för dem och sagt att banken undrar vad jag ska använda pengar till, jag måste ange en orsak.

Mot sitt nekande dömdes mc-ledaren till två års fängelse för försök till grov utpressning. Hovrätten ansåg att han använt ”sin ställning inom No Surrender” för att skrämma brottsoffret. I domen beskrivs han som en man med ”stort våldskapital”.

Kriminalvården ansåg att bara den högsta möjliga säkerhetsklassen var lämplig för honom och han skickades till Hallanstalten sydost om Södertälje för att avtjäna sitt straff.

Av fängelsejournaler framgår att han vid den här tiden sa:

– Jag har en hotbild mot mig.

I oktober blev han villkorligt frigiven.

Han levde en dryg månad till.

Spåret: Brinnande bil

Ingen är ännu gripen efter dubbelmordet utanför krogen. På presskonferensen eftermiddagen efter dådet berättade polisen om sina hetaste spår:

– Vi är väldigt intresserade av några iakttagelser och det är bland annat runt Rejmyre där vi anträffat en bil som stått i brand. Det var strax innan klockan tre i natt. Vi är nyfikna på alla iakttagelser i och runtomkring Rejmyre, både individer och fordon, sa Hanna Sjögren vid grova brott.

– Vi är också intresserade av en bil som färdats utanför krogen på Slottsgatan i samband med skjutningen. Den ska ha kommit från Drottninggatan och färdats mot Kungsgatan.

Expressen har varit i kontakt med två anhöriga till mannen liksom den advokat som senast försvarade honom. Ingen vill lämna någon kommentar.

Sjöshult: Skjutningen är speciell på två sätt

Såhär kommenterade Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult dubbelmordet dagen efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.