Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördade 15-åringen var orolig – hämnd utreds

”Flera patruller jobba på platsen”
Här, inne på sushirestaurangen i Skogås satt den 15-årige pojken när han sköts.
Foto: Erica Eneström
Den 15-årige pojken beskrivs som omtyckt och social - men både skola och lokal polis kände oro inför pojkens umgänge med äldre kriminella.
Foto: Erica Eneström

De var skolkamrater i grundskolan. 

På onsdagen häktades 17-åringen, misstänkt för att ha medverkat till mordet på en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås.

Ingen är gripen för att ha avfyrat skotten, men polisen kopplar mordet till den våldsspiral i Stockholm som skördar allt fler och allt yngre offer och utreder om mordet var en hämnd. 

Senare på onsdagen larmades polis om ett vapenfynd i en sandlåda i Skogås – enligt polisens uppgifter är det inte funktionsdugligt. 

När de första poliserna anlände till sushirestaurangen i Skogås centrum fick de identifiera ett barn. 

Det var vid 18-tiden på kvällen den 28 januari som en okänd gärningsman klev in på den lokala sushirestaurangen i Skogås centrum och sköt 15-åringen som satt vid ett av borden. En 17-åring som gått på samma skola som den mördade i Skogås har häktats misstänkt för medhjälp till mord. 

– Det är fruktansvärt. Det är en kille vi har haft oro för sedan tidigare, berättade områdespolisen Reine Berglund direkt efter mordet. 

Det fanns alltså en oro kring 15-åringen, både från poliser som arbetar i området och från skolan. Oron hängde samman med att han hade en hög frånvaro i skolan och att det var känt att han umgicks med äldre kriminella. 

– Helt ärligt – om det inte hade varit känt genom information från ledningen i skolan så hade jag aldrig trott att han hade den typen av problem, säger en person som har haft kontakt med 15-åringen inom skolan. 

Den 15-årige pojken var känd av poliser som arbetade i området.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Stack ut från jämnåriga”

Personen beskriver 15-åringen som väldigt trevlig när han väl var i skolan och omtyckt av sina jämnåriga. 

– Visst, han hade hög frånvaro och hängde i centrum, men han hälsade alltid artigt och småpratade. Jag såg honom tillsammans med äldre men kunde aldrig se att de verkade stökiga på något sätt.

Istället beskrivs 15-åringen som artig – han var den som sa till klasskamraterna att uppföra sig ordentligt i matsalen. Han uttryckte också hur tacksam han var att få gå i skolan i Sverige och att få en utbildning efter att han kom till Sverige med sin familj från Iran.

– Socialt stack han ut från sina jämnåriga. Han var mognare än en vanlig 15-årig kille.

”Uttryckte oro”

Men orosmolnen i 15-åringens liv lättade inte. Det finns säkra uppgifter om att han dragits in i den våldsvåg som präglat Stockholms kriminella kretsar sedan mordet på Mehdi ”Dumle” Sachit på juldagen. 

Enligt uppgifter till Expressen har 15-åringen en tid för mordet uttryckt en rädsla inför framtiden inför en nära bekant – och att han skulle behöva utföra våldsdåd. 

Det finns också polisuppgifter om att han ska ha utfört våldshandlingar och att det fanns ett hämndmotiv bakom mordet.  

De lojaliteter som 15-åringen känt med etablerade kriminella aktörer har också framkommit i samtal med bekanta. Det är lojaliteter som placerat honom på den ena sidan i den pågående konflikten. 

Vapenreplika hittad i sandlåda

På frågan om det finns någon teori om varför 15-åringen var måltavla svarade kammaråklagare Ida Arnell efter häktningsförhandlingen mot 17-åringen:

– Vi arbetar efter flera spår och tittar självklart på eventuellt kopplingar till tidigare ärenden också.

17-åringen nekar till brott.

Senare på onsdagen fick polisen en uppgift om att det ”kunde finnas ett vapen” i en sandbehållare i Skogås. Väl på plats hittades ett sådant, trodde man. Det visade sig vara en ”vapenkopia”, enligt polisen.

”Det vill säga att det inte funktionsdugligt. Vapnet kommer undersökas närmare och är taget i beslag. Polisen har inlett förundersökning angående brott mot vapenlagen”, skriver polisen via sin hemsida.15-åring sköts ihjäl inne på sushirestaurang i Skogås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.