Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, sköts till döds i Uppsala

Rättsläkaren och utredaren om röda trådarna hos gärningsmän.
Mogos Amanuel Tesfemariam
Foto: Privat
Foto: Utryckning Uppsala

Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, skulle till jobbet i hemtjänsten – i stället avrättades han i sin trappuppgång i vad som misstänks vara en felskjutning.

Familjen försöker nu förstå att deras son och släkting är borta, offer för den våldsvåg i Uppsala som redan skördat oskyldiga liv.

– Han var en sån fin kille som hade stora drömmar i livet, säger familjens närstående Robel.

En blodig våldsvåg har sköljt över Uppsala de senaste dagarna. Bakgrunden misstänks vara en splittring i toppskiktet av det kriminella Foxtrot-nätverket i Turkiet.

I morse var det föräldrarna till 25-årige Mogos Amanuel Tesfemariam som fick ta emot ett dödsbesked av Uppsala-polisen.

Sonen är ostraffad och saknar helt kopplingar till kriminalitet.    

Tidigt på tisdagsmorgon hittades han mördad i trappuppgången utanför sin lägenhet. Han möttes i trappen av minst en skytt, och enligt uppgifter sköts han med flera skott, både i bröstet och i huvudet. 

Mogos Amanuels pappa berättar att sonen, som enligt folkbokföringen är 23, brukade vara uppe tidigt eftersom han jobbade inom hemtjänsten. Men i morse kom han aldrig ut genom porten.

Misstänkt felskjutning

Familj och vänner har samlats i föräldrarnas hem för att försöka förstå vad som hänt. 

– De är förbannade, fulla av sorg, De kan inte tro att det är sant, säger Robel, närstående till familjen.

Polisen misstänker att det rör sig om en felskjutning och att det tilltänkta offret var en släkting till Rawa Majid, ”Kurdiske räven”, som har kopplingar till adressen. 

Det finns inget som tyder på att Mogos Amanuel Tesfamariam var det tilltänkta offret. 

Familjens närstående Robel: 

– Han var en jättefin kille, han hade precis börjat vuxenlivet. Han hade stora drömmar. Han ville läsa juridik och hans största dröm var att bli advokat.

Särskild händelse mot våldet

Det är det tredje våldsdådet i Uppsala på kort tid och på tisdagen har polisen meddelat att man inlett en särskild händelse mot bakgrund av det stegrande våldet.

Förra veckan mördades kvinna i 60-årsåldern som var mamma till ”Kurdiska rävens” rival, enligt uppgift. Och i helgen utfördes en skottlossning där Rawa Majids svärmor var måltavlan, enligt polisens teori.

Redan då kände Mogos Amanuels familj oro över vad det är som händer i staden och hur det skulle utvecklas, berättar Mogos Amanuel Tesfamariams pappa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.