Polisen har jagat Nils ”Einár” Grönbergs mördare sen den 21 oktober, men hittills har inga framsteg rapporterats från utredningen. De skyldiga är på fri fot och arbetet med att kartlägga vad som hände på platsen fortsätter.
Grönberg var på platsen tillsammans med två kända gängkriminella från Stockholms västra förorter: Mehdi ”Dumle” Sachit, som tillhör Rinkebygrupperingen ”Dödspatrullen”, och en artist med koppling till gänget ”Husbys hyenor”.
Einár och de två andra hade under en tid samarbetat inom musikskapandet.
Rökte i cykelförråd
Sachit har för Expressen berättat att de rökte i ett cykelförråd och att de mötte mördarna när de kom ut från förrådet. Han backade då tillbaka in i förrådet samtidigt som Einár och den andra artisten flydde.
Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl utanför en port till bostadshuset. Mördarna avlossade fler än tio skott med två olika vapen under jakten och han träffades av ett skott i bröstet och ett i ansiktet.
Den andra artisten lyckades fly mördarna men fanns kvar när polis kom till platsen. Både han och Sachit togs till förhör. Enligt Expressens uppgifter var de fåordiga i förhören och enligt polisens uppfattning höll de inne på uppgifter om mordet.
I samband med att Grönberg mördades utsattes också en av de som var med honom för ett mordförsök, enligt åklagaren Marina Chirakova som är förundersökningsledare. Enligt Aftonbladet är det den andra rapparen, alltså inte Mehdi Sachit.
Vägrar uppge kod
Artistens advokat Naz Zihaoui har nu tagit strid för att den beskjutne mannen ska få tillbaka sin Iphone. Polisen tog den från honom på polishuset i Stockholm i mitten av november – närmare en månad efter mordet – och han hade den då i sin hand.
Han fick frågan om upplåsningskoden till mobilen men vägrade uppge den för polisen.
I mordutredningen är frågan om hur mördarna kunde veta att Nils ”Einár” Grönberg var i cykelförrådet central. Vittnesuppgifterna från platsen pekar på att de fanns utanför när dörren öppnades.
Tingsrätten: Mobilen kan ha betydelse i utredningen
Stockholms tingsrätt har nu, efter att mannen vänt sig dit, slagit fast att polis och åklagare har rätt att ha kvar beslaget av mobiltelefonen i mordutredningen.
Tingsrätten skriver i beslutet, där mannen kallas ”Sekretess H”:
”Den egendom som har tagits i beslag kan skäligen antas ha betydelse för utredning om brott. Det finns därför laglig grund för beslagen. Mot den bakgrunden och då tingsrätten anser att skälen för beslag uppväger det men i övrigt som åtgärderna innebär för Sekretess H eller för något annat motstående intresse ska beslaget fastställas.”
Mannens advokat Naz Zihaoui vill inte kommentera beslutet.
– Jag kan inte säga något, säger hon.
Åklagare Marina Chirakova svarar i ett mejl på frågor om mobilbeslaget och eventuella framsteg i utredningen:
”Jag kan tyvärr inte svara på din fråga om mobilen. Jag har inte heller något mer att berätta i nuläget.”