Misstänkte storsmugglaren har rymt – jagas av polisen

Victor Miah pekas ut som en av Sveriges största kokaingrossister.
Den misstänkte kokaingrossisten Victor Miah, 32, jagas nu återigen av polis.
Polisen fick upp ögonen för Victor Miah i samband med att den krypterade meddelandetjänsten Encrochat knäcktes.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

32-årige Victor Miah – efterlyst som en av Sveriges största kokaingrossister – greps i Bulgarien i våras.

I juni fick Expressen uppgifter, som då inte gick att bekräfta, om att han lyckats muta sig fri.

Nu bekräftar åklagare Ida Arnell att den misstänkte storsmugglaren har rymt – och att han återigen jagas av polis.

– Vi är väldigt angelägna att få tag på honom, säger hon.

När den krypterade chattplattformen Encrochat knäcktes fick svensk polis detaljerad insyn i hur det gick till när enorma partier narkotika fördes in i landet. En person som i chattarna framstod som en av Sveriges största kokaingrossister var användaren ”Rawlager”.

– Det är min bild att han har varit en grossist som har hanterat väldigt mycket narkotika. Jag vill inte gå in på exakt vilka mängder misstankarna rör, men det är åtminstone mer än 100 kilo kokain, säger åklagare Ida Arnell.

Bakom aliaset ”Rawlager” döljer sig den 32-årige stockholmaren Victor Miah, enligt polis och åklagare. Han misstänks ha styrt försäljningen tillsammans med en släkting som sitter häktad.

I våras, efter en längre tids utredning, sattes en plan i verket för att gripa Victor Miah. Han häktades i utevaro misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling av både kokain och cannabis.

Kort därefter greps han i Bulgarien, i början av april.

Sedan dess har svenska myndigheter drivit en trög juridisk process för att få Victor Miah utlämnad från Bulgarien. Nu visar det sig att det rättsliga arbetet var förgäves.

Den misstänkte kokaingrossisten har nämligen lyckats fly.

Är på fri fot

Redan i juni nåddes Expressen av uppgifter om att Victor Miah hade lyckats muta sig ut ur bulgariskt häkte. Uppgifterna gick då inte att bekräfta.

Nu bekräftar kammaråklagare Ida Arnell att Miah är på fri fot – och att han återigen jagas av polis. Arnell säger att hon inte har nåtts av några uppgifter om att det skulle vara någon muta inblandad.

– I mitten av juli fick jag besked om att han hade släppts ur häktet i mitten av juni och i stället placerats i husarrest. Sedan har han försvunnit därifrån. Nu vet vi inte var han är och han är återigen efterlyst, säger hon.

Varför sattes han i husarrest?

– Det vet inte jag. Jag har fått väldigt lite information.

Vad anser du om beslutet?

– Jag vet inte hur det här beslutet kom till men slutresultatet är jag naturligtvis inte nöjd med. Vi är väldigt angelägna att få tag på honom så att han kan lagföras, säger Ida Arnell.

En uppgiftslämnare med insyn i fallet säger att teorin om en muta inte är osannolik:

– Vi vet inte vad som har hänt – men detta kan inte gå till på så många sätt. Möjligheten att det har gått till just på det viset är väldigt stor.

Enligt uppgifter fanns Victor Miah inte på polisens radar som misstänkt kokaingrossist innan Encrochat. Han dömdes visserligen för narkotikabrott 2013 men har sedan dess bara fällts för ett fåtal trafikbrott.

Har bytt advokat

Kokainhärvan kring Miah – och aliaset ”Rawlager” – uppdagades i samband med den uppmärksammade utredningen av det kriminella Vårbynätverket. När polis och åklagare fick klart för sig hur omfattande hans misstänkta narkotikaverksamhet var valde man att inleda en separat utredning.

I loggar från Encrochat framgår att ”Rawlager” har haft kontakt med flera kriminella nätverk. I chattarna finns kokainbeställningar från bland annat ledarfigurer i Vårbynätverket, Hagsätranätverket och Dalennätverket. Beställningarna görs oftast per kilo där kilopriset är i trakterna av 400 000 kronor.

För två veckor sedan bytte Victor Miah försvarsadvokat.

– Han har hört av sig till mig och sökt mitt biträde. Med anledning av detta har jag skrivit till domstolen och fått ett förordnande, säger den nye advokaten Slobodan Jovicic.

Om brottsmisstankarna säger advokaten:

– Min uppfattning är att han förnekar brott.

Inte heller Jovicic säger sig ha någon uppgift om någon eventuell muta.

Jättetillslaget: Kokain värt 2,6 miljarder

38 personer gripna i flera länder • Hittade över 4 ton knark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.