Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördaren: Lena hotade att avslöja relationen

Krimkrönikör Fredrik Sjöshult om varför häktade mannen först greps men sedan släpptes innan han greps igen
En man i 40-årsåldern sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.Foto: Privat
Minnesplats för den mördade trebarnsmamman Lena Wesström, 45. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lena Wesström.Foto: Privat / Privat

Lena Wesström hade ett kärleksförhållande med mannen som nu sitter häktad misstänkt för att ha mördat henne.

Men efter två år var relationen kantad av ”högljudda diskussioner, hot och handgemäng”, har mannen berättat för polisen.

Sprickan: Lena ville avslöja förhållandet för hans fru.

Sent på kvällen den 14 maj lämnade Lena Wesström sin bostad, med dörren på glänt. Vad som fick henne att lämna hemmet är okänt.

Efter fyra dagar av sökinsatser hittades hon död i ett buskage bakom ett bullerplank, endast ett hundratal meter från sitt hem i det lugna villaområdet i Örebro. Kroppen hade då utsatts för kraftigt våld.

En man i 40-årsåldern sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han nekar till brott.

I handlingar som nyligen skickats in till Örebro tingsrätt framgår hans egen beskrivning av relationen till Lena. Han menar att de var ett kärlekspar i två års tid – men att det sedan skar sig när Lena ville offentliggöra relationen för mannens fru.

Lena ville offentliggöra

”Han beskriver deras relation som ansträngd och konfliktfylld där flera högljudda diskussioner med hot och handgemäng förekom eftersom han var gift och kvinnan ville offentliggöra deras relation för den dåvarande hustrun vilket han dock motsatte sig.”

Uppgifterna kommer från ett läkarintyg som domstolen begärt för att utreda mannens mentala hälsa. Slutsatsen är att mannen varken lider eller har lidit av någon allvarlig psykisk störning.

Tidigare i utredningen har försvarsadvokat Ingvar Backman sagt att relationen mellan Lena och den misstänkte är kopplat till ”den motivbild som åklagaren vill måla upp.”

Omkring två månader före mordet på Lena Wesström lämnade den nu mordmisstänkte mannen och hans fru in en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. 

Lena var pastor – vigde paret

Lena och mannen var goda vänner under många års tid. Hon hade ett förflutet som baptistpastor och när mannen gifte sig var det hon som vigde paret.

Mannen greps tidigt i utredningen – men släpptes sedan i brist på bevis. Därefter var han på fri fot i över ett år innan polisens insatsstyrka stormade hans bostad i en gryningsräd

Kort därefter häktades även hans exfru på den lägre misstankegraden. Hon försattes sedan på fri fot men är alltjämt misstänkt i målet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.