Misstänkta spionbröderna jobbade båda för Säpo

Ena brodern tidigare Säpoanställd • Misstänks ha pågått under tio års tid.
Säkerhetspolisens huvudkontor.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
I ett arbetsgivarintyg från Försvarsmakten står att den nu häktade myndighetschefen arbetade för Must mellan 2011 och 2014.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom sitt arbete på Säpo och Must har myndighetschefen haft tillgång till känslig information som rör rikets säkerhet.

Nu sitter han häktad – misstänkt för att ha spionerat under tio års tid.

När han sökt jobb har han lyft fram att arbetet ställt ”höga krav på sekretess och säkerhetsmedvetande”.

Även brodern har häktats misstänkt för spioneri. Han ska också ha arbetat på Säpo enligt SVT.

Det var i september som Säpo slog till mot en hög myndighetschef i 40-årsåldern. Mannen häktades misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift och har sedan dess suttit frihetsberövad.

I veckan stod det klart att misstankarna mot myndighetschefen skärpts. Åklagare begärde honom då häktad misstänkt för grovt spioneri som ska ha pågått under drygt tio års tid. I handlingarna som skickades till domstol anges tiden mars 2011 till och med september 2021.

Under veckan anhölls även myndighetschefens bror, misstänkt för grovt spioneri.

Även den yngre brodern ska under en tid ha arbetat på Säpo, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Uppgifterna bekräftas av flera av varandra oberoende källor inom Säkerhetspolisen. Det är oklart om bröderna arbetade där samtidigt och vad deras arbetsuppgifter bestod av.

De båda brödernas spioneri misstänks ha inletts 2011, då studerade den yngre brodern första terminen på polisprogrammet. Det visar dokument som SVT har tagit del av från Polismyndigheten. Han fullföljde dock inte polisutbildningen och nekades studiemedel vårterminen 2012.

Båda bröderna häktade

På fredagen hölls dubbla häktningsförhandlingar där tingsrätten gick på åklagarens linje.

– Vi begärde i går torsdag bägge männen häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt spioneri och tingsrätten har nu beslutat enligt vår begäran. Några detaljer om brotten kan inte redovisas eftersom domstolen har beslutat om yppandeförbud, säger chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Båda bröderna nekar till brott.

– Det jag kan säga är att min klient nekar till brott och tillbakavisar att han skulle ha gjort något felaktigt överhuvudtaget, säger Anton Strand, den äldre broderns försvarsadvokat.

Misstänkte spionen: Målmedveten akademiker

Storebrodern som suttit häktad sedan i slutet av september har en lång karriär på flera olika myndigheter bakom sig.

Vid gripandet hade han ett toppjobb inom svensk förvaltning. I sin roll har han även haft chefsansvar för myndighetens säkerhetsskydd. 

Expressen har gått igenom mannens personalakter på olika myndigheter. I samband med att han sökt jobb har han beskrivit sig själv som en ”målmedveten akademiker” med dubbla examina från universitetet.

I ansökan till sitt nuvarande jobb skrev han:

”Som person är jag flexibel, driven och initiativrik. En av mina absolut största styrkor är min förmåga att skapa förtroende och bygga relationer, såväl inom den egna organisationen som gentemot kunder och samarbetspartners.”

Lyfte fram ”särskilt kunnande om Mellanöstern”

Tidigare i karriären när han sökte jobb vid Tullverket la han emfas på sin koppling till Iran, där han är född.

”Min persiska bakgrund innebär att jag kommer att kunna bidra med en kulturell kompetens och språkkunskaper som kan vara väldigt värdefulla[...] Dessutom betyder det att jag har ett särskilt kunnande om Mellanöstern, i synnerhet Iran, som kan vara väldigt användbart i en organisation som Tullverket.”

Det är oklart om det finns någon koppling till Iran bakom de misstänkta brott som han nu sitter häktad för.

I ett arbetsgivarintyg från Försvarsmakten står att den nu häktade myndighetschefen arbetade för Must mellan 2011 och 2014. Han gjorde det i rollen som projektledare och analytiker. Arbetsuppgifterna rörde bland annat ”informationshantering” och ”säkerhetshotande verksamhet”.

Jobbade på Säpo

På Must arbetade han på KSI – kontoret för särskild inhämtning, enligt uppgifter till DN.  KSI är den avdelning i Sverige som omgärdas av störst sekretess och anses vara en spjutspets inom landets underrättelsearbete.

I arbetsgivarintyget står:

”En stor del av arbetet har varit av sekretessbelagd natur och kan därför inte beskrivas detaljerat. Arbetat har därmed ställt mycket höga krav på sekretess, säkerhetsmedvetande och noggrannhet såväl som en hög grad av kreativitet och initiativförmåga.”

Innan tjänsten på Must arbetade den spionmisstänkte mannen för Säkerhetspolisen. Till Säpo återvände han också efter tre år. 

Enligt uppgifter till Expressen var han källdrivare på Säpo, vilket innebär att rekrytera nya uppgiftslämnare och hämta in information från redan existerande källor.

I sitt cv är mannen något mer vag kring sin tjänst på Säpo. Där beskriver han att han arbetat med att ”leda och delta i metod- och utvecklingsarbete, underrättelseinhämtning, utredningsarbete”. Han skriver också att han blivit utvald att tjänstgöra i staben för Säpos myndighetsledning.

Gripandet ska vara kopplat till ett tidigare ärende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.