Misstänkta motivet: Främlingsfientlighet

Kim Malmgren berättar om dubbelmordet i Linköping.
Den mördade pojken Mohamads föräldrar.
Foto: Privat
Åttaårige Mohamad Ammouri knivhöggs till döds i Linköping 2004.
Foto: PRIVAT
Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade Mohammed och Anna-Lena.
Foto: Privat

Sedan Daniel Nyqvist erkände att han dödade Mohamad och Anna-Lena 2004 har alla undrat: Varför?

Advokat Johan Ritzer säger att hans klient lämnat en förklaring – nu kan Expressen avslöja att huvudspåret i utredningen nu är ett främlingsfientligt motiv där Nyqvist ska ha varit avundsjuk på Mohamads familj.

Morgonen den 19 oktober blev 8-årige Mohamad Ammouri knivhuggen till döds med ett stort antal hugg när han var på väg till skolan.

Vittnet Anna-Lena Svensson, 56, hoppade in för att försöka rädda pojken – men blev även hon huggen till döds.

Efter snart 16 år har Daniel Nyqvist, 37, nu erkänt att det var han som högg ihjäl dem. Han sitter häktad misstänkt för mord i två fall.

När första förhöret hölls med Nyqvist på tisdagen erkände han direkt. Polis och åklagare har sagt att han lämnade sin förklaring till varför han högg ihjäl pojken och kvinnan.

Huvudspår: Främlingsfientligt motiv

– Han har uttryckt för mig att han känner en viss lättnad att ha kommit ut med det här, säger hans advokat Johan Ritzer.

Huvudspåret kring motivet rör främlingsfientlighet och avundsjuka mot pojkens familj, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt har Nyqvist uppgett i förhör att han inte kände familjen. Enligt polis och åklagare finns ingen känd relation mellan den misstänkte och något av offren.

– Han har lämnat en förklaring till det här, men jag tänker inte gå in på detaljer kring förklaringen. Nu måste vi fortsätta utreda och se om den förklaring som han har lämnat håller, sa kammaråklagare Britt-Louise Viklund på en pressträff på onsdagen.

Mohamads familj har sörjt den mördade pojken i snart 16 års tid – utan någon som helst vetskap om vem som dödade honom eller varför. På tisdagsmorgonen fick hans pappa Hassans Ammouri ett efterlängtat samtal om att en misstänkt gärningsman hade gripits.

”Han har uttryckt för mig att han känner en viss lättnad att ha kommit ut med det här”, säger hans advokat Johan Ritzer.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Pappan: ”Tappade rösten”

– När polisen ringde på morgonen tappade jag rösten. Jag kunde inte fortsätta uttrycka mig på svenska, har pappan sagt till Expressen.

Mohamads storasyster har sagt:

– Det är klart att vi vill att han ska dömas och få det värsta straffet, så klart. Man kan inte göra så mot ett barn, det kan inte vara en normal människa som gjort det. Jag kan inte tänka mig något annat än att han straffas.

– Varför det här ska hända ett oskyldigt barn?

Han misstänks för de två morden i Linköping 2004.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.