Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta för planerad bröllopsmassaker frias

Under biljakten kastades ett automatvapen ut ur bilen.

Enligt polis och åklagare var männen på väg att utföra en massaker på en gängrivals bröllopsfest.

Nu frikänns sex män för mordplanerna.

Förra sommaren hölls ett bröllop i Borlänge. Brudgummen vid bröllopet var en man i 25-årsåldern som länge varit djupt involverad i Stockholms gängvärld.

Han har tidigare varit tätt knuten till Rinkebygänget Shottaz. Grupperingen i flera års tid varit inblandad i konflikter med andra kriminella nätverk. Enligt polisen omfattar dessa konflikter flera mord och mordförsök. På senare tid har mannen även rört sig i gängkretsar utanför Stockholm – bland annat i Gävle.

Enligt åklagare och polis hade rivaliserande grupperingar i Stockholm och Gävle planerat att utföra ett dåd i samband med bröllopsfesten. Krypterade chattar mellan de misstänkta har av åklagare tolkats som att det fanns planer på att mörda 20 personer.

Utanför Uppsala tog polisen upp en biljakt på ett misstänkt mordkommando. Under färden kastades en väska med ett automatvapen ut. Flera av männen i bilen bar också skyddsvästar.

Alla frikänns – döms för andra brott

På torsdagen meddelades domen i Gävle tingsrätt. Samtliga av de sex åtalade frikänns på åtalspunkter om förberedelse till mord och stämpling till mord.

Enligt domstolen finns omständigheter som talar för åklagarens slutsatser – att det fanns planer på att utföra ett dåd – men bevisningen räcker inte för att utesluta andra teorier.

Två av männen som stoppades efter biljakten, där ett automatvapen kastades ut, döms för grovt vapenbrott. En man som var 17 vid tidpunkten döms till tio månaders ungdomsövervakning. Den andre, som var 18 vid gripandet, döms till ett år och tre månaders fängelse. De är båda tätt knutna till Husbys hyenor, enligt polisen.

Chauffören av den stulna bilen frikänns för grovt vapenbrott. Enligt rätten är det tydligt att han visste att han transporterade något olagligt – men det går inte slå fast att han visste att det var ett vapen. Han döms dock för grovt olovligt brukande, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och narkotikabrott till två månaders fängelse.

Sommaren 2020 inleddes en konflikt mellan Husbys hyenor och grupperingen ”Filterlösa grabbar”, som är tätt kopplade till Shottaz.

Flera i gänget sitter häktade

Enligt polisen omfattar konflikten minst fyra mord och ett tiotal skjutningar.

I ett PM har en polisman beskrivit konflikten som en av de allvarligaste och mest våldintensiva som polisen upplevt i norra Stockholm:

”På sociala media har grupperingarna hetsat varandra om att ytterligare person på båda sidor ska dödas. Polisen i Stockholm Nord ser inget slut på konflikten.”

Nätverket Husbys hyenor är aktuellt i flera andra uppmärksammade utredningar. Häromdagen åtalades fyra personer ur grupperingen, bland dem en av Sveriges mest framgångsrika rappare, för att ha rånat en kiosk i Akalla.

Flera personer sitter även häktade misstänkta för inblandning i ett mord i Husby centrum i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.