Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt ungt mordkommando stoppat – var fullutrustade

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Automatvapnet
Foto: Polisen
Glockpistolen med ljuddämpare.
Foto: Polisen
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms norra förorter har under de senaste månaderna plågats av flera gängkonflikter som polisen klassat som röda med hög risk för nya våldsdåd.

Flera unga män har mördats men polisen har också lyckats stoppa minst en skjutning.

Det handlar om ett misstänkt ungt mordkommando som avslöjades när de var fullt utrustade för mord, enligt polisens misstankar.

I mitten av september noterade polisen att två unga män i en bil betedde sig konstigt i Kallhäll norr om Stockholm.

De körde i en bil som beskrivs som ”snabb” och drog till sig polisernas uppmärksamhet.

Efter en kortare biljakt i Kallhäll kunde de gripas av polisen.

I bilen hittades två grova vapen som var redo att användas. Det handlade om ett automatvapen av märket Kalasjnikov och en Glockpistol som var försedd med ljuddämpare.

Båda vapnen var laddade.

Polisen misstänker att en skjutning var på gång och att ingripandet kan ha räddat liv.

Misstanken förstärktes av att en stulen motorcykel hittades i närheten. Polisen kopplar ihop den med vapenfyndet och tror att den skulle användas som ett flyktfordon efter brottet.

”Såg riktigt otäckt ut”

I närheten av motorcykeln hittades också kläder – troligen ett ombyte efter att kläder som använts vid en skjutning skulle eldats upp, enligt polisens uppfattning.

– Kombinationen av en automatkarbin och ett vapen med ljuddämpare, flyktfordon och ombyteskläder gör att vi tror att ett grovt våldsbrott var nära förestående. De här delarna förs bara samman när det är dags så det här såg riktigt otäckt ut, säger en polisutredare.

– Det visar hur mycket vapen som finns ute och att det handlar om avancerade vapen.

Vapenbeslaget i Kallhäll.
Foto: Polisen

Att misstankarna handlar om ett nära förestående grovt våldsbrott – och inte ett grovt rån – förklaras av att det inte hittades några fotanglar eller bigbag-säckar vid tillslaget. Det hade gjort att misstankarna i stället riktats åt rånhållet.

Polisutredningen fokuserar nu på att ta reda på vilka gängkopplingar som kan vara aktuella.

Polisen: ”Springpojkar”

De två männen som häktats efter fyndet av de grova vapnen har formellt inte delgivits misstanke om mordförberedelser. Misstankarna finns i utredningen men polisen har i nuläget inte kunskap om någon möjlig måltavla för en skjutning i samband med gripandet.

Männen som greps i vapenbilen kommer från södra Stockholm och saknar kända gängkopplingar. De har tidigare inte dömts för några grova brott.

Polisens slutsats är därför att det handlar om två män som agerat ”springpojkar” i en konflikt.

Röda konflikter

– Skjutningarna är komplexa och det kan handla om kontraktsmord som har sålts och då är det inte uppenbart att den som grips har en fiende som man ska agera mot, säger polisutredaren.

I polisområde Stockholm nord finns flera konflikter som klassas som ”röda” där polisen under de senaste månaderna bedömt att risken varit överhängande för nya våldsdåd.

Det handlar om Rinkebykonflikten runt Järvafältet med flera olika mord men också andra mindre kända konflikter i de norra delarna av Stockholms län.

Även om gripandet och vapenbeslaget nu gjordes i Kallhäll i Järfälla drar inte polisen automatiskt slutsatsen att bakgrunden är de konflikter som finns just där.

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.