Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt mordchaufför fastnade på kamerabild

Trio ur Vårbynätverket står åtalade för skottdramat vid Kungens kurva.
24-åringen fångades på övervakningsbilder i Vårby gård centrum en timme innan mordet.
Foto: Polisen
Övervakningsbild från skjutningen. Enligt polis och åklagare är det 24-åringen som kör bilen, iförd samma kläder som han haft på sig tidigare.
Foto: Polisen
25-åringen som mördades satt på förarplats. Bilden visar kulhålen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En 25-årig man mördades och en 29-årig kvinna sköts i huvudet, men överlevde.

Dådet vid Circle K i Kungens kurva var riktat mot en gängledare som satt i samma bil.

På tisdagen inleddes rättegången mot tre män i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

De är alla knutna till det kriminella Vårbynätverket.

Det var den 18 januari i fjol som polisen larmades till Circle K-macken i Kungens kurva i sydvästra Stockholm i samband med en skottlossning. En silvrig bil hade då kört upp jämsides med en annan bil och börjat avfyra skott.

På plats fann man en 25-årig man, skjuten till döds med sex skott.

Där fanns även en 29-årig kvinna som var allvarligt skadad – med skottskador i huvudet, på ryggen och i benet.

Huvudspåret i utredningen var tidigt att dådet var del av en kriminell uppgörelse mellan två olika grupperingar. I den beskjutna bilen satt också en 28-årig gängledare som sannolikt var den egentliga måltavlan. Mannen har länge legat i konflikt med det kriminella Vårbynätverket.

Fångades på övervakningsbild

Nyligen åtalades tre män för skjutningen. De är alla knutna till just Vårbynätverket.

En 24-åring åtalas för mord och mordförsök. Enligt polis och åklagare hade han rollen som chaufför i Vårbynätverket och var även den som körde bilen i samband med dådet.

På tisdagen inleddes mordrättegången. Fallet har utretts vid Södertörns tingsrätt men på grund av säkerhetsläget kring nätverket har huvudförhandlingen förlagts till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Två av de åtalade var iförda personliga kläder, den tredje bar häktets gröna ställ. De nekade till misstankarna och satt resten av dagen bredvid sina respektive advokater och följde lågmält åklagarens sakframställan.

Anhöriga till den 25-årige mannen som mördades var på plats i salen. Den 28-årige gängledaren som var måltavla för attacken och kvinnan som skottskadades, var det inte.

I förhör: ”Inga kommentarer”

24-åringen är den ende som åtalas för att ha varit på plats vid skjutningen. En timme innan dådet fångades han på övervakningsbilder i Vårby gård centrum. Han bar då en vit tröja och en svart dunväst. Övervakningsbilder från brottsplatsen visar att föraren av bilen som gärningsmännen använde hade snarlika kläder på sig.

Två 23-åringar åtalas för medhjälp till mordförsök. Den ene för att ha hjälpt till med rekognosering, den andre för att ha lånat ut bilen som användes. Samtliga tre nekar till brott.

I förhör har de tre återkommande varit tysta eller svarat ”ingen kommentar”.

Enligt polisen är skjutningen del av en större våldsspiral. Sedan 2017 har ett tiotal olika våldshändelser kopplats ihop till konflikten mellan Vårbynätverket och nätverket kring 28-åringen.

Gjorde spaningsresor

Enligt åtalet har Vårbynätverket under länge tid försökt utföra ett våldsdåd mot 28-åringen. Dagarna innan skjutningen på Circle K var 24-åringen och en av de åtalade 23-åringarna på plats i Västerås, där man stod parkerade ett hundratal meter från 28-åringens frus bostad, har övervakningsbilder och mobiltömning visat.

Efter att fransk polis hackade den krypterade tjänsten Encrochat förra våren kunde svensk polis i realtid följa Vårbynätverkets kommunikation, bland annat hur man skötte narkotikahandeln och planerade våldsdåd. 

Mordet vid Kungens kurva är en av flera nu pågående utredningar mot grupperingen. I ett annat mål sitter den utpekade kärnan i nätverket häktade. I mars väntas åtal mot åtminstone 27 personer i det fallet.

Tre män står åtalade för att ha mördat en 25-åring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.