Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt buggningsförsök avslöjat i gängmål i tingsrätt

Senaste nytt i Expressen TV.
Södertörns tingsrätt
Foto: JANNE ÅKESSON

Ett misstänkt buggningsförsök avslöjades i veckan i Södertörns tingsrätt.

En väska med en mobil som spelade in den hemliga förhandlingen hittades när en gängkriminell skulle omhäktas inför stängda dörrar i tingsrätten.

Det var under en häktningsförhandling i torsdags om grovt narkotikabrott som väskan med den gömda mobilen hittades av personal vid Södertörns tingsrätt.

Förhandlingen handlade om en person som var misstänkt för grovt narkotikabrott.

Mannen kopplas till ett uppmärksammat kriminellt nätverk i södra Stockholm och han har, enligt polisens underrätelseuppgifter, länge ansetts tillhöra den inre kärnan av gänget.

Nu har gängmedlemmen suttit häktad sedan i november då han greps i Skärholmen och blev misstänkt för grovt narkotikabrott.

I torsdags hölls en omhäktningsförhandling i väntan på att polisutredningen skulle bli klar.

Mobilen spelade in hela den hemliga förhandlingen

För att bevisuppgifter och vittnesmål inte skulle läcka ut och påverkas av andra begärde åklagaren stängda dörrar under förhandlingen.

Alla åhörare som var på plats fick då order av rättens ordförande att lämna förhandlingssalen.

När förhandlingen var klar hittades väskan med den gömda mobilen. Den hade spelat in hela den hemliga förhandlingen bakom stängda dörrar.

Incidenten bekräftas under fredagsförmiddagen efter att Expressen tidigare ställt frågor om den.

– Väskan hade lämnats kvar efter det att åhörare lämnat salen med anledning av att jag beslutat om att den fortsatta förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. I väskan låg en mobiltelefon där en misstänkt inspelning pågick, berättar Tord Pettersson, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och ordförande vid den aktuella förhandlingen.

Säkerhetspersonal vid Södertörns tingsrätt lyckades identifiera personen som lämnat väskan i salen och polis kallades till platsen.

Att spela in ett samtal där man själv inte deltar är straffbart enligt lagen om olovlig avlyssning, även kallat buggning. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

– Händelsen är polisanmäld och det pågår nu en brottsutredning, säger Eva-Lena Norgren, chef och lagman för Södertörns tingsrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.