Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt bombman släppt ur häkte

Så här rapporterade vi i mitten av januari om explosionen på Östermalm i centrala Stockholm.
SVT:s övervakningskamera fångade en misstänkt gärningsman och den troliga flyktbilen på bild.
Explosionen på Gyllenstiernsgatan var troligtvis riktad mot personer som bodde på fastigheten, enligt åklagaren.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Explosionen på Gyllenstiernsgatan på Östermalm har beskrivits som ett av de kraftigaste någonsin i huvudstaden.

Nu släpps den man i 35-årsåldern som suttit häktad misstänkt för dådet på fri fot.

– Bevisläget är sådant att åtal inte kommer att kunna väckas mot honom, säger kammaråklagare Frida Rylander.

Natten till den 13 januari orsakade en kraftig explosion stor förödelse när en sprängladdning som placerats utanför en port på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm detonerade.

Ingen människa skadades vid händelsen men fastigheten led stora skador och efteråt beskrev polisen explosionen som en av de kraftfullaste någonsin i regionen.

I jakt på förövarna släppte polisen ett filmklipp som sannolikt visade flyktbilen. Enligt uppgifter till Expressen var det bilen på filmen som ledde till att en man i 35-årsåldern greps en dryg vecka efter händelsen.

Sedan dess har mannen suttit häktad misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren: ”Avförd från utredningen”

Nu har han försatts på fri fot.

Beskedet kom i ett pressmeddelande på tisdagen:

– Ett omfattande utredningsarbete har bedrivits sedan januari. Vi har arbetat intensivt och brett och har en relativt god bild av händelsen. Jag bedömer att gärningen var riktad mot vissa personer boende i fastigheten men har inte fått det bekräftat i utredningen, säger kammaråklagare Frida Rylander.

– Anledningen till att personen försätts på fri fot är att utredningen nått den punkt där vi inte kommer längre och att det därför inte finns anledning att fortsätta förundersökningen mot honom. Vid en samlad bedömning av utredningsmaterialet bedömer jag att bevisläget är sådant att åtal inte kommer att kunna väckas mot honom. Jag har därför avfört honom från utredningen och han är således inte längre misstänkt för brottet, fortsätter Frida Rylander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.