Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Syskon tog emot miljoner – skulle ta hand om pappan

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Pappan är inte misstänkt för något brott och han är beviljad personlig assistans från Försäkringskassan.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Tre bröder och två systrar misstänks ha lurat till sig miljonbelopp som personliga assistenter åt sin rullstolsburne pappa i Södertälje.

Samtidigt har de haft andra, välavlönade jobb – som polis, advokat och pilot.

Efter lång tids spaning har polisen slagit till mot ett misstänkt fall av fusk med personlig assistans i miljonklassen. Det berättade Expressen på måndagen.

Enligt Länstidningen Södertälje ska cirka 30 miljoner kronor ha betalats ut i assistansersättning till mannen, men de misstänkta brott som nu utreds ska ha begåtts under perioden 2016–2020.

På måndagsmorgonen greps mannens fem vuxna barn på olika platser i Stockholmsområdet, misstänkta för grovt bidragsbrott. De misstänks ha lurat till sig miljonbelopp i rollen som personliga assistenter åt sin pappa.

Välbetalda jobb

De misstänkta är tre män och två kvinnor, alla födda på 1980-talet.

Att döma av offentliga uppgifter är alla väletablerade i samhället, i flera fall med höga inkomster. En av de misstänkta bröderna är advokat på en byrå med inriktning mot affärsjuridik, en annan är pilot. En tredje broder är polis, ett yrke han haft under hela den misstänkta brottsperioden.

Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren leder förundersökningen mot den misstänkte polisen.

– Jag kan inte kommentera ärendet närmare i dag eftersom jag vill skydda innehållet i utredningen, säger han.

Beviset: Kortköp norr om Stockholm

Länstidningen Södertälje rapporterar att polisen har spanat på de fem syskonen i två års tid. De ska ha gjort dyra inköp i butiker norr om Stockholm – samtidigt som de hade betalt för att vara hos sin pappa.

Deras telefoners rörelsemönster uppges inte heller stämma med deras arbetsscheman som personliga assistenter.

Senast på torsdag ska åklagarna ta ställning till om de misstänkta ska begäras häktade eller släppas.

Pappan är inte själv brottsmisstänkt. För mer än tio år sedan beviljades han personlig assistans dygnet runt av Försäkringskassan.

Under flera år fick han därutöver extra assistans av av Södertälje kommun i form av dubbelbemanning under delar av dygnet. 

När kommunen beslutade att dra in dubbelbemanningen överklagade han, och fallet gick ända upp i kammarrätten, som gav kommunen rätt.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.