Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han livesände våldtäkt – misstänks nu för mord

"Min dotter frågar efter sin pappa och jag förklarar att han är i himlen".
Matar Dioum blev 35 år.Foto: TV3
Expartnern.Foto: TV3

Han dömdes för grovt förtal för att ha livesänt en våldtäkt på Facebook.

Nu häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Enligt polis och åklagare var det han som attackerade småbarnspappan Matar Dioum, 35, med kniv i början av augusti.

Det var på kvällen den 2 augusti som Matar hade varit hemma hos sin förra partner i Uppsala, som han hade barn med. Den här kvällen blev han kvar sent eftersom barnet hade svårt att sova. Matar var ofta på besök hos exet just för att säga god natt till barnet, har anhöriga berättat.

En kort stund efter att Matar gick till bussen kom han tillbaka blödande.

– Jag såg att det rann blod när jag tog honom i mitt knä. Jag såg att han hade ett knivhugg i hjärtat och jag försökte liksom trycka handen mot, har expartnern berättat i ”Efterlyst”.

Sände våldtäkt live

Matar avled efter knivattacken.

I september gick Uppsalapolisen ut i TV3:s ”Efterlyst” och vädjade om vittneshjälp för att lösa mordet.

Nu har man nått ett genombrott i utredningen – en man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket ”Efterlyst” rapporterat. Mannen medgav häktningen, enligt advokat Andreas Welin, som dock inte vill lämna någon ytterligare kommentar.

Den misstänkte mördaren är en av de dömda i den så kallade Facebookvåldtäkten i Uppsala som var mycket uppmärksammad 2017, vilket SVT Nyheter Uppsala rapporterat.

Dömdes i Högsta domstolen

I en grupp på Facebook direktsändes ett förlopp där tittarna uppfattade det som att en sovande kvinna våldtogs.

Matar Dioums misstänkte mördare var mannen som låg bakom själva livesändningen den gången. Han åtalades bland annat för medhjälp till våldtäkt

 Rättsprocessen gick i hans fall hela vägen till Högsta domstolen och slutade med att han dömdes för grovt förtal till fyra månaders fängelse. Han frikändes från övriga misstankar.

De andra två inblandade männen i Facebookvåldtäkten, då 21 och 18 år gamla, dömdes till fängelse för våldtäkt i två år och åtta månader respektive ett år och fyra månader.