Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massi Fritz krav inför mordrättegången

Kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om Daniel Nyqvists förklaringen till dubbelmordet i Linköping.
Daniel Nyqvist.Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Massi Fritz.Foto: CHRISTOPHER HUNT
Daniel Nyqvist.Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mohamad Ammouri.Foto: Privat
Anna-Lena Svensson.Foto: Privat

Daniel Nyqvist har erkänt att han mördade åttaårige Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svenson i Linköping för 16 år sedan.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde till Mohamads anhöriga, begär att Nyqvists barndomsvän frågas ut om Nyqvist inställning till invandrare.

Barndomsvännen har i polisförhör sagt att Nyqvist brukade ”heila” framför svenska flaggan – en uppgift som inte åberopas av åklagaren.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde åt sju av Mohamad Ammouris anhöriga och har nu lämnat in skadeståndstalan för deras räkning till Linköpings tingsrätt. 

Massi Fritz skriver att mordet har lett till ”omfattande psykiskt lidande under synnerligen lång tid”. Hon begär att Daniel Nyqvist ska förpliktas att betala 250 000 kronor i skadestånd till Mohamads mamma, 200 000 kronor till pappan och 100 000 kronor vardera till fem andra anhöriga.

Vill se förhör om Nyqvists syn på invandrare

Hon åberopar samma bevisning som åklagaren men vill också ”komplettera åklagarens förhörstema” bland annat gällande Daniel Nyqvists ”inställning till personer med utländsk bakgrund”.

Av stämningsansökan framgår att åklagaren Britt-Louise Viklund inte tänker argumentera för att Daniel Nyqvist skulle ha haft ett främlingsfientligt motiv.

Åklagaren åberopar förhör med den misstänkte mördarens bror, som säger att Daniel Nyqvist inte hade någon ”uppfattning om andra religioner och religiösa personer som exempelvis muslimer” och att han aldrig hört honom säga något ont om muslimer eller invandrare.

”Började ’heila’ framför svenska flaggan”

En barndomsvän till Daniel Nyqvist har i polisförhör sagt att Nyqvist under gymnasietiden gick åt ”det högerextrema hållet och började ’heila’ framför svenska flaggan”. Den uppgiften åberopas dock inte av åklagaren i stämningsansökan. 

Men nu vill alltså Elisabeth Massi Fritz att barndomsvännen ska förhöras om dessa minnesbilder i tingsrätten. Hon vill också att tingsrätten förhör honom och en annan barndomsvän till Nyqvist om dennes ”inställning till knivar och våld”.

Rättegången börjar den 15 september.

Daniel Nyqvist åtalas för dubbelmordet i Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.