Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släktingarna mördade Marko, 46, tillsammans

Devon och Jari Hemminki döms till fängelse för mordet.
Jari Hemminki döms till 16 års fängelse för anstiftan till mord.
Devon Hemminki, 20, döms till tolv års fängelse. Foto: Polisen / Polisen
Den 20 februari mördades 46-årige Marko Loikkanen i Märsta, Sigtuna kommun norr om Stockholm, enligt åklagarenFoto: Polisen / Polisen
Markos kropp hittades i Forsby utanför Knivsta, i en brinnande rishög. Det var dagen efter att han mördades i Märsta, enligt åklagaren.Foto: Polisen / Polisen

Marko Loikkanen, 46, hittades mördad i en brinnande rishög – skjuten med två skott.

Nu döms två män – släktingar till varandra – för mordet:

Devon Hemminki, 20, får tolv års fängelse för mord och hans släkting Jari Hemminki, 48, får 16 års fängelse för att ha beordrat mordet.

En tonårsflicka och en vuxen man döms för att ha röjt undan spår.

Den 20 februari mördades 46-årige Marko Loikkanen i en lägenhet i Märsta i Sigtuna kommun norr om Stockholm, enligt åklagaren. Sen flyttades kroppen ut i ett terrängområde i Forsby utanför Knivsta, där den placerades i en rishög och brändes. Det var där den hittades dagen därpå, efter att någon upptäckt branden.

”Under räddningstjänstens släckningsarbete upptäcker de att det ligger en människokropp i den brinnande rishögen”, står i en rapport i polisutredningen.

Enligt åklagaren mördades Marko efter ett bråk i lägenheten i Märsta.

Markos kropp hittades i Forsby utanför Knivsta, i en brinnande rishög.Foto: Polisen / Polisen

Släktingarna Devon och Jari Hemminki döms

I december väcktes åtal efter mordet och händelserna kring det. En 20-årig man och en man i 48-årig man åtalades för mord – för att ha skjutit Marko med två skott. De andra åtalades för att på olika sätt ha hjälpt till att röja undan bevis eller skaffa vapen.

Nu faller domen i Uppsala tingsrätt. 20-åringen och 48-åringen – släktingarna Devon och Jari Hemminki – döms till 12 respektive 16 års fängelse. Devon Hemminki döms för mord, medan Jari Hemminki döms för anstiftan till mord.

”Tingsrätten har genom de uppgifter som lämnats (...) funnit att åklagaren bevisat att det är den 20-årige mannen som skjutit skotten som dödat mannen. Genom deras uppgifter är det även bevisat att den 48-årige mannen förmått 20-åringen att döda”, skriver Uppsala tingsrätt i ett pressmeddelande.

Utöver mord döms Devon Hemminki för brott mot griftefriden, grovt vapenbrott och vapenbrott. Foto: Polisen / Polisen

Devon Hemminki får straffrabatt

– Att 20-åringen döms till ett kortare straff beror på att han vid gärningen var 19 år. Hade han varit vuxen hade han fått samma straff som 48-åringen, men nu sänks detta med två tredjedelar, säger rättens ordförande, rådmannen Nils Pålbrant, i ett pressmeddelande.

En man i 50-årsåldern döms till ett års fängelse för skyddande av brottsling, för att ha gömt undan en kula som användes vid mordet. Tonårsflickan döms till ungdomstjänst för att ha varit med och städat lägenheten där mordet utfördes.

Utöver mord döms Devon Hemminki för brott mot griftefriden, grovt vapenbrott och vapenbrott. Han säger att han var i mordlägenheten, men att han inte vill säga vem som sköt. Han säger vidare att han inte kände offret, och att det inte fanns någon annan lösning än att göra sig av med kroppen efter mordet.

Jari Hemminki döms i sin tur för grovt vapenbrott, utöver anstiftan till mord. Han nekar till brott på alla punkter och säger att han inte förmått Devon Hemminki att mörda Marko.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.