Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marita skulle vittna – huset besköts med automateld

58 procent tror att problemen med gängkriminalitet kommer öka det närmsta året, det visar en mätning från Expressen/Sifo som publicerades på fredagen.
När Marita Lindholm skulle vittna i en rättegång blev hennes hus beskjutet.

Marita Lindholm, 49, skulle vittna mot en återfallsförbrytare i domstol.

Samma morgon blev hennes hus beskjutet med automatvapen – ett skott träffade 30 centimeter från hennes dotters säng.

En ny undersökning från Sifo talar för att problemet är utbrett.

Bara hälften av de tillfrågade svarar att de skulle vittna i rättegång om de såg ett gängmord. 42 procent är tveksamma. 

Det kriminella skjutvapenvåldet ligger på rekordnivåer. För snart två veckor sedan sköts en 12-årig flicka till döds i Botkyrka. Troliga måltavlor var två unga män iförda skyddsväst som befann sig på samma plats.

I flera olösta mordfall den senaste tiden har polis och åklagare pekat på en tystnadskultur där vittnen direkt eller indirekt skräms från att vittna i domstol.

Ett sådant är mordet på 20-årige Vincent Mbinkeu som sköts till döds i en bil i Rinkeby på nyårsafton. Sedan en tid tillbaka har utredningen kört fast och åklagare Alexandra Bittner är pessimistisk över utsikterna att lösa fallet.

– Skjutningen skedde i tätbebyggt område, nästan på en innergård. Jag är övertygad om att det finns personer som har uppgifter, men som tvekar inför att höra av sig till polisen, sa hon nyligen.

En 12-årig flicka sköts till döds i Botkyrka för snart två veckor sedan. Troliga måltavlor var två unga män iförda skyddsväst som befann sig på samma plats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Expressen talar för att problemet är utbrett. Av de tillfrågade svarar hälften – 50 procent – att de skulle vittna i domstol om de bevittnade ett gängmord. 42 procent är tveksamma. 

– Nio procent säger direkt nej, men totalt är det ändå hälften som på något sätt är tveksamma i den här frågan. Det finns en tydlig signal om en oro inför att vittna, även om man inte direkt uttrycker att man inte skulle göra det, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Frågor och svar i undersökningen

Undersökningen är utförd av Sifo och grundar sig på 1000 intervjuer med allmänheten i åldrarna 18-79 år i en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Undersökningen är gjord 200811-200813

Om du skulle se/bevittna ett gängmord eller ha information, skulle du då vittna om detta i en domstol eller skulle du inte det?

Skulle vittna: 50 procent (män 53 procent, kvinnor 46 procent)

Skulle inte vittna: 9 procent (män 9 procent, kvinnor 8 procent)

Tveksam: 42 procent (män 38 procent, kvinnor 46 procent)

Om inte, tror du att du skulle vittna om du fick göra det anonymt?

Ja: 78 procent (män 78 procent, kvinnor 77 procent)

Nej: 15 procent (män 20 procent, kvinnor 10 procent)

Tveksam/vet ej: 7 procent (män 2 procent, kvinnor 12 procent)

Vad är din inställning till anonyma vittnen?

Mycket positiv: 37 procent (män 38 procent, kvinnor 36 procent)

Ganska positiv: 43 procent (män 40 procent, kvinnor 47 procent)

Ganska negativ: 5 procent (män 6 procent, kvinnor 4 procent)

Mycket negativ: 2 procent (män 3 procent, kvinnor 1 procent)

Tveksam, vet ej: 13 procent (män 13 procent, kvinnor 12 procent)

Källa: Sifo

Morgan Johansson: ”Tystnadskulturen ska brytas”

Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska se över möjligheten att vittna anonymt.

– Tystnadskulturen ska brytas. Samhället ska reagera med kraft mot brott som stör rättsväsendets arbete och människors vilja att delta i rättsprocessen sa justitieminister Morgan Johansson när utredningen tillsattes.

Morgan Johansson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

 I Sifoundersökningen är 80 procent av de tillfrågade mycket eller ganska positivt inställda till möjligheten att kunna vittna anonymt, medan 7 procent är mycket eller ganska negativt inställda.

En person som är väl bekant med oron – och riskerna – är 49-åriga Marita Lindholm, som i höstas blev kallad till Eskilstuna tingsrätt för att vittna i en rättegång där en man i 30-årsåldern stod åtalad för två fall av grov misshandel – en brutal krogmisshandel och en händelse där han slagit och knivhuggit en man i samband med indrivning av en skuld.

Samma man hade tidigare dömts till flera kortare fängelsestraff för misshandel samt åtalats – och frikänts – för inblandning i en stor knarkhärva.

Kvällen innan rättegången somnade Marita Lindholm med en klump i magen.

– Jag hade ångest och visste inte vad som väntade. Rättegången hade flyttats från Eskilstuna till säkerhetssalen i Västerås och jag visste inte om det fanns någon hotbild, berättar Marita.

Hon hade hört sig för hos polisen och fått svaret att ”det kommer ingen och skjuter med automatvapen i alla fall”.

Men polisen hade fel.

Maritas hem besköts med automatvapen

Klockan 06.15 på morgonen, samma dag som rättegången skulle äga rum, vaknade Marita och hennes familj av att någon sköt med automatvapen in i huset.

– Väckarklockan hade precis ringt. Min man hade gått upp och när han tände lampan – då började de skjuta, säger Marita.

Fem skott avlossades. Marita, maken och parets dotter som befann sig i huset klarade sig alla oskadda.

Rädslan av att ha blivit angripen på det sättet byttes kort efteråt ut mot ilska när Marita såg sin dotter sitta i sängen och skaka av rädsla.

– Ett av skotten träffade 30 centimeter från dotterns säng. När jag såg det var det som att ett raseri tog över mig. 

Fast besluten att fortfarande vittna blev Marita upphämtad av polisen och skjutsad till domstolen. Där fick hon sitta och vänta i flera timmar, med sina tankar, innan hon fick lämna sitt vittnesmål. Detta eftersom den åtalade mannen hade skadat sig och behövde ses om på sjukhus.

Hade det varit lättare att strunta i att vittna?

– Min man sa att det kanske hade varit bättre att låta bli men för mig fanns inte det på kartan. Skulle det här få fortsätta? Skulle de få vinna? Nej, man måste sätta ner foten mot detta.

Detta säger lagen

Sverige har allmän vittnesplikt vilket innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. man får alltså inte själv bestämma om man vill vittna eller inte. Vittnesplikten gäller inte om man är part i målet, nära släkting till den åtalade, är under 15 år, om man lider av en psykisk störning eller omfattas av tystnadsplikt eller sekretesshinder genom exempelvis ditt arbete. 

Källa: Polisen 

Lever på hemlig ort

När Marita klev ut från domstolen var det delvis till ett nytt liv med skyddade personuppgifter. I dag lever hon på hemlig ort.

Hovrätten dömde så småningom den åtalade mannen till drygt tre års fängelse. Det straffet avtjänar han nu.

Polisens huvudspår var att skjutningen mot Maritas hus hade koppling till hennes vittnesmål. Det rubricerades som mordförsök och grovt övergrepp i rättssak men några gripanden gjordes aldrig och i dag är utredningen nedlagd i brist på spaningsuppslag.

Marita är för en lagändring som möjliggör det för människor att vittna anonymt.

– Det pratas om att folk kommer kunna sätta dit vem som helst, men det är ju inte så det funkar. Man blir inte dömd om det inte finns en ordentlig förundersökning att luta sig mot.


Tystnadskultur

För polisen är tystnadskultur när medborgare inte vill eller vågar berätta. Tystnadskulturen är utbredd i kriminella kretsar. 2019 kartlade Brå tystnadskulturen i en rapport. 

– De flesta skäl för tystnad uppkommer redan då brottet sker. Dessutom ser vi exempel på att andra påminner brottsoffret eller vittnet om tystnadsnormer, utövar socialt tryck eller hotar den som pratar med polisen, sa Johanna Skinnari, projektledare, Brå i ett utskick då. 

Skjutningarna ökar i Sverige – trots stora satsningar inom polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.