Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Männen var måltavlor när Adriana dödades – döms för hämnddåd

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hämndskjutningen skedde i Vällingby bland lägenhetshus, den 7 september 2020.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Salim Safar och Matay Teymur var måltavlor när Adriana, 12, sköts till döds.

Själva klarade de sig oskadda och duon började tillsammans med sina allierade Adonay Tsegay, 25, och Johanon Lahdo, 23, planera en hämndskjutning mot sina gängrivaler.

En månad senare avfyrades 34 skott vid ett mordförsök i Vällingby.

Nu döms måltavlorna till fängelse för att ha beställt och utfört hämnddådet.

Det var natten till den 2 augusti 2020 som två män – 23-årige Salim Safar och 20-årige Matay Teymur – utsattes för ett mordförsök vid McDonald's-restaurangen i Hallunda i Botkyrka kommun.

Männen, som tillhör till den kriminella Norsborgsgrupperingen, blev beskjutna med automatvapen från en stulen Audi – men klarade sig oskadda. I skottlinjen hamnade istället tolvåriga Adriana som befann sig på platsen med sin hund. Flickan träffades i bröstet och dog av skadorna.

Enligt polis och åklagare var skjutningen en uppgörelse mellan Norsborgsgrupperingen och May-nätverket – och en rättegång pågår nu i Södertörns tingsrätt där flera personer står åtalade för inblandning i mordet på Adriana.

12-åriga Adriana sköts till döds i augusti 2020.
Foto: TV3 / Efterlyst

Hämndskjutning i Vällingby

Efter att de två måltavlorna klarade sig oskadda vid skjutningen började de genast planera ett hämnddåd. En månad senare kom svaret – i form av en skjutning i västra Stockholm.

En man som misstänks för inblandning i mordet på Adriana lurades då i en mordfälla och sammanlagt 32 skott avfyrades. Mannen träffades i handen.

I höstas åtalades nio personer för inblandning i dådet, inklusive de två männen som var måltavlor när Adriana mördades.

Långa fängelsestraff

Nu döms sammanlagt åtta av dem till fängelse mot sitt nekande. Sex av dem har koppling till Norsborgsgrupperingen och två av dem kopplas till nätverket ”Filterlösa Grabbar” med bas i Tensta. En avgörande del av bevisningen mot männen består av chattloggar från den krypterade tjänsten ”Sky ECC”.

Salim Safar, 23, döms till 15 år och 10 månaders fängelse för anstiftan till mordförsök och förberedelse till mord.
Foto: Polisen

Längst straff får Salim Safar, som själv utsattes för mordförsök när Adriana sköts till döds. I måndagens dom pekas han ut som anstiftare som haft ”en helt central roll och varit drivande i att (hämndskjutningen) skulle genomföras.” Han döms till 15 år och tio månaders fängelse för anstiftan till mordförsök och förberedelse till mord.

– Försvaret har varit av en uppfattning att man är på en förberedelse- eller kanske till och med en stämplingsnivå. Jag konstaterar att tingsrätten inte har delat den uppfattningen. Det får vi titta närmare på innan vi fattar beslut om överklagande, säger Safars försvarsadvokat Filip Rydin.

Måltavla blev skytt

Den andra måltavlan Matay Teymur döms för att ha varit en av två skyttar vid hämndskjutningen. Straffet stannar vid sju års fängelse till följd av den numera borttagna åldersrabatten. Straffvärdet för brottet är dock enligt tingsrätten 14 år och 6 månader.

Matay Teymur, 20, döms till sju års fängelse för mordförsök, framkallande av fara för annan, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman
Foto: Polisen

Även två av deras utpekade gängkumpaner – 25-åriga Adonay Tsegay och 23-årige Johanon Lahdo – döms till långa fängelsestraff för att ha varit centrala och drivande i planeringen av dådet. Tsegay döms till 13 år och tio månaders fängelse medan Lahdo döms till elva år och tio månaders fängelse.

– Det är ett väldigt högt straff, säger Tsegays försvarsadvokat Frida Wallin.

Hennes främsta invändning gäller de krypterade chattar som ingår i bevisningen.

– Man kanske inte så lättvindigt kan sluta sig till att det skulle vara min klient som har skrivit i de här chattarna vid alla tidpunkter, säger hon.

Wallin räknar med att överklaga domen.

Johanon Lahdo, 23, döms till elva år och tio månaders fängelse för medhjälp till mordförsök och förberedelse till mord.
Foto: Polisen

Advokat Viktor Banke som företräder Johanon Lahdo säger:

– Han döms inte för att ha varit någonstans i närheten av skjutningen. Straffet är förvånande högt. Han medger att han har brukat den aktuella Sky-telefonen vid tillfället, men att det har funnits flera brukare vilket tingsrätten också har kommit fram till. Därför borde åtalet enligt mig ha ogillats.

Adonay Tsegay, 25, döms till 13 år och tio månaders fängelse för medhjälp till mordförsök och förberedelse till mord.
Foto: Polisen

Expressen har under måndagseftermiddagen sökt kommentar från Matay Teymurs och Adonay Tsegays försvarsadvokater.


Lyssna på veckans avsnitt av Krimrummet

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/aklagaren-och-arstafallet&theme=spaceblack

Här avlossas skotten – Adriana, 12, mördades

Övervakningskamera filmar skjutningen från bilen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.