Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man körde in bil i idrottshall – utredning om mordförsök nedlagd

Säpo inkopplade – utreder terrormotiv, enligt Aftonbladet.
På lördagskvällen körde en man en bil genom väggen på en idrottshall i Märsta.Foto: Läsarbild

Förundersökningen om försök till mord har lagts ner efter att en man körde in en bil i en idrottshall i Märsta i lördags.

”Brottsmisstankar kvarstår om grov vårdslöshet i trafik och några andra trafikbrott”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Strax efter klockan halv sju på lördagskvällen körde en bil rakt igenom en betongmur och väggen till en idrottshall under en pågående handbollsmatch i ungdoms-SM. 

Tonåringarna befann sig på planen när bilen kraschade igenom väggen och panik utbröt i sporthallen ”Vikingahallen”.

Panik utbröt när mannen körde genom väggen

En man greps som misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöhet i trafik. Han släpptes men greps på nytt på söndagskvällen – nu misstänkt för försök till mord. 

– Det är uppgifter som har framkommit under det pågående förundersökningsarbetet som gjort att vi lagt till brottsrubriceringen försök till mord, sade Towe Hägg vid Stockholmspolisen. 

Mannen var då misstänkt på den lägre misstankegraden.

På måndagen har mannen åter släppts, sedan misstankarna försvagats.

 - Misstankarna mot personen kvarstår, men de har försvagats och det finns därför inte längre skäl för frihetsberövande, sade kammaråklagare Jenny Karlsson, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande.

På tisdagen kom beskedet att förundersökningen om försök till mord är nedlagd.

”Brottsmisstankar kvarstår om grov vårdslöshet i trafik och några andra trafikbrott”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Inget terroristbrott misstänks

Aftonbladet har tidigare rapporterat uppgifter om att föraren hade riggat bilens gaspedal med ett bilbatteri med kablar. Polisen ska även ha hittat ett brev som skrivits av mannen där det står att ”folk ska dö” och där den döde terrorledaren Usama bin Ladins namn nämndes, enligt uppgifterna.  

Kammaråklagare Jenny Karlsson säger i ett pressmeddelande att det inte finns någon misstanke om terrorbrott. 

– Det finns ingen som helst misstanke om att den misstänkte har koppling till islamistisk terrorism.

Mannen ska ha aggressionsproblem

Enligt Aftonbladet är den misstänkte en 29-årig man som tidigare dömts till fängelse för mordförsök efter att 2014 ha skjutit en man fyra gånger, med träffar i huvudet och på kroppen, med en revolver.

Expressen har tagit del av domen som visar att den 29-årige fick åtta års fängelse för mordförsök, misshandel och grovt vapenbrott 2014. 

Mordförsöket ägde rum i norra Sverige under en narkotikaaffär. Offret vittnade under rättegången om hur han skjutits så han föll till marken och hur 29-åringen sedan fortsatte att skjuta honom med flera skott. 

Han berättade hur han fick det sista skottet i huvudet, det gick in strax bakom ena örat, och att det kändes som en ”avrättning”. 

Trots skottskadan i huvudet och de andra skotten som skadade inre organ överlevde mannen och lyckades själv larma 112. 

I dokument från Kriminalvården, som Expressen tagit del av, framgår att mannen bedömts som farlig i fängelset. Bland annat har han ”aggressionsproblem”, enligt handlingarna.

Mannen har gjort sig skyldig till flera misskötsamheter i fängelset, och blev villkorligt frigiven från fängelsestraffet i oktober. 

Vet du mer om händelsen? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.