Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks ha bränt ihjäl sin hustru och son

Misstänks ha hällt bensin på kvinnan och tänt på.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Läsarbild / 71717
Foto: Sara Malm

Hustrun i Tumba ville skilja sig.

Då väntade maken till hon hade somnat, hällde bensin på henne och tände på, enligt åtalet.

Kvinnan brändes till döds och parets vuxne son avled när branden spred sig i kedjehuset.

– Kvinnan har velat gå sin egen väg och leva sitt eget liv. Det har inte passat honom, det har väckt en ilska, säger åklagare Emma Olsson som nu åtalar mannen.

Natten till den 18 december ryckte räddningstjänsten ut till ett bostadsområde i Tumba efter larm om att en brand hade brutit ut i ett kedjehus.

Fyra personer – en man i 60-årsåldern och hans tre vuxna döttrar – hade lyckats ta sig ut ur det brinnande huset.

Hans fru och parets vuxne son, i 20-årsåldern, förmodades ha avlidit i branden.

Grannar har beskrivit familjen som ”vilken familj som helst” och pappan i familjen som ”väldigt lugn”.

Polisen fick snabbt misstanke om brott – att mannen anlagt branden. Han greps på plats och har sedan dess suttit frihetsberövad.

Drack alkohol och köpte bensin

På torsdagen åtalades mannen för att ha mördat sin fru och sin son samt för grov mordbrand.

Kammaråklagare Emma Olsson, som lett förundersökningen, har sin bild av förloppet:

– Han dricker alkohol på natten och lämnar sedan huset. Strax innan klockan två på natten tankar han tolv liter bensin som han tar med tillbaka till huset, säger Emma Olsson och fortsätter:

– Han går upp till det sovrum på övervåningen där hustrun och sonen sover. Han häller bensin på henne och tänder sedan eld.

– Hon skriker när hon brinner. Döttrarna som sover i angränsande rum vaknar och försöker släcka elden på sin mamma. De bär ner henne till undervåningen där de inser att hon är död. Dödsorsaken är omfattande brännskador.

– Det finns två utrymningsvägar på framsidan men båda är låsta så att flickorna inte kan ta sig ut. I stället lyckas de till slut ta sig ut via en altandörr. Kvar blir sonen i sovrummet. Han hittas flera timmar senare av räddningstjänsten när de har släckt klart, avslutar åklagare Olsson.

Mannen nekar till brott och själv har han en helt annan beskrivning av vad som hände, enligt försvarsadvokat Anna Dahlbom Langley. Han menar att han gått in till frun för att visa att han hade bensin och tänkte skada sig själv.

– När han kommer in i sovrummet snubblar han så att bensin hälls ut. I samma sekund som detta sker kastar hustrun ett värmeljus mot honom vilket gör att brand uppstår, säger Dahlbom Langley.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse som inträffat. Men min klient har aldrig haft någon avsikt att ta livet av sin hustru och visste inte ens att sonen var hemma, säger Dahlbom Langley.

Skilsmässopapper i byrån

Kort efter branden sa en granne till Expressen:

– Jag gick ner till huset för att se vad som hade hänt. Jag tog pappan i hand och då sa han bara: ”Vi har bråkat.” Jag tänkte att han måste vara i chock.

Enligt åklagaren är motivet bakom händelsen att kvinnan velat skilja sig från mannen.

– Kvinnan har velat gå sin egen väg och leva sitt eget liv. Det har inte passat honom och det har väckt en ilska hos honom. Det är därför detta händer, säger Emma Olsson.

Efter branden hittade polisen en skilsmässoansökan i en byrålåda i kvinnans sovrum. Handlingar från Skatteverket hade skickats med posten.

– Personbevisen från Skatteverket har kommit till adressen precis innan detta sker. Det är dagen innan eller samma dag, säger Emma Olsson.

Fallet i korthet

Natten till den 18 december 2019 larmades polis och räddningstjänst till ett kedjehus i Tumba efter larm om husbrand. En kvinna och hennes son i 20-årsåldern dog i branden.

 

Pappan i familjen, en man i 60-årsåldern, häktas misstänkt för mord i två fall samt mordbrand.

 

7 maj 2020 väcks åtal mot pappan för morden och branden. Enligt åklagare har mannen hällt bensin över sin hustru och sedan tänt på. Motivet uppges vara en skilsmässa initierad av frun.

Såhär rapporterade Expressens Daniel Ingmo från platsen på morgonen efter branden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.