Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks ha mördat sin fru efter bröllopsfest

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Gävle tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

I hemlandet jobbade mannen som polis.

Nu misstänks han ha mördat sin hustru efter en bröllopsfest.

Kvinnan var rädd för maken, och sa ett par veckor för sin död att hon ”känt på sig” att maken ”skulle göra någonting mot henne”.

Händelsen inträffade natten mellan den 14 och 15 juli i fjol.

Strax efter midnatt larmades polisen till en bostad i Ockelbo, där man hittade en livlös kvinna. Hjärt- lungräddning inleddes – men kvinnans liv gick inte att rädda.

Det var maken som själv larmade polis. 

– Han ringer in och säger ”jag har slagit ihjäl min fru”, har en poliskälla tidigare sagt till Gefle Dagblad.

Åtalas för mord i Ockelbo

Nu åtalas mannen, som är i 30-årsåldern, vid Gävle tingsrätt för att ha mördat sin hustru i hemmet. Åklagaren skriver i sin gärningsbeskrivning att mannen:

”har knuffat henne så att hon fallit omkull, tilldelat henne slag och sparkar mot huvud och kropp, tagit kraftigt grepp, alternativt tryckt / pressat, kring hennes hals eller i nära anslutning till halsen eller utövat annat trubbigt våld mot huvud, hals och kropp”.

Samtidigt befann sig barnen i bostaden.

Jobbade som polis i Eritrea

Mannen har bott i Sverige sen sommaren 2015. I sitt hemland Eritrea utbildade han sig till polis och ska ha jobbat inom yrket i tre år.

”Han menar dock att han helst ville undvika att komma i kontakt med militären i sitt hemland och detta gjorde att han också önskade lämna hemlandet och åka till Sverige”, står att läsa i mordutredningen.

Ett par år senare kom även mannens fru till Sverige.

Men paret uppges ha haft en konfliktfylld relation. 

Var rädd för maken

I en dom från förvaltningsrätten, som rör barnen, framgår det att konflikten i somras hade pågått i ungefär ett år och att de båda ofta bråkade då maken var berusad. Vid ett tillfälle, bara ett par veckor före det misstänkta mordet, flydde hustrun från hemmet. Hon var då rädd för maken, som hon sa hade kommit hem berusad och hotat med våld.

Kvinnan berättade för socialtjänsten att maken aldrig tidigare slagit henne eller barnen, men att hon ”känt på sig” att han ”skulle göra någonting mot henne”.

Maken förnekar dock att det varit konfliktfyllt mellan honom och hustrun.

Han menar att det var en ”olyckshändelse” som ledde fram till hennes död. Han har i utredningen sagt att det uppstod en ”liten dispyt” och att han inte hade för avsikt att skada henne. Men eftersom han druckit alkohol har han vaga minnesbilder, han minns bara att han knuffade henne.

Mannen nekar till brott

Förutom mord åtalas mannen även för olaga hot och skadegörelse, efter att han enligt åklagaren dödshotat sin fru och förstört hennes mobiltelefon.

Enligt åklagare Peter Helsing kan svartsjuka vara ett motiv till mordet.

– Hans misstankar har lett fram till att han, när han druckit alkohol, vid två tillfällen hotat henne till livet, säger han.

Peter Helsing fortsätter:

– Ett tredje tillfälle mynnar ut i att hon dör. De hade varit på en bröllopsfest och hans uppfattning var att hon varit lite oförskämd, så de begav sig hemåt och väl där gör jag gällande att han utsätter sin fru för massivt våld.

Mannens advokat Lars Ståhlberg säger att hans klient nekar både till mord och olaga hot, och tycker att åklagaren har ”tagit i” i sitt åtal.

– Han erkänner att han knuffat henne och därmed vållat hennes död men det var oavsiktligt.

– Han ångrar djupt det som har hänt, säger Lars Ståhlberg.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.