Det var natten till den 30 augusti i år som polisen larmades till Hjulsta backar i Stockholm efter en skjutning som senare har beskrivits som en uppgörelse mellan två kriminella nätverk.
När man kom fram till platsen fann man två personer skjutna. En av dem var död på plats medan den andre var svårt skadad efter att ha blivit skjuten i huvudet. Vid tidpunkten visste ingen huruvida han skulle överleva.
I väntan på ambulans skedde en förhörsliknande situation där polismannen frågade ut den skjutne mannen, enligt beskrivningar av förloppet som skickats in till tingsrätten. Utfrågningen spelades in med polismannens kroppskamera.
När ambulans anlände fördes mannen till sjukhus där han sövdes ner. Han låg sedan i respirator i flera veckor.
Inspelningen har varit viktig i utredningen, och ligger till grund för att flera personer har delgivits misstanke. Två personer sitter häktade misstänkta för mord och mordförsök. De är kopplade till det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”.
”Inget som respekteras”
Ytterligare två personer från den andra sidan – däribland den skjutne mannen – sitter häktade misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. De är kopplade till det kriminella nätverket ”Filterlösa grabbar”.
Inspelningen får samtidigt kritik från Sara Haidari, som är den skjutne mannens försvarsadvokat. Inom kort kommer det att upprättas en JO-anmälan mot polisen samt en anmälan om tjänstefel mot den enskilde polismannen.
I ett häktningsöverklagande till tingsrätten skriver Sara Haidari att förhöret genomfördes utan att den skadade blev informerad om sina rättigheter, vilket hon menar strider mot Europakonventionen. Hon skriver vidare:
”Då bevisningen kommit till på ett sätt som strider mot EKMR medför detta att bevisvärdet av bevisningen är låg. Under inspelningen framkommer att (mannen) flertalet gånger uppger att han inte vill prata med polisen men detta är inget som respekteras.”
Polisen: Bra att det utreds
Hon skriver också att mannen i efterhand har dragit tillbaka de uppgifter som lämnades i samband med inspelningen. Hon avslutar med att skriva:
”(Mannen) låg kvar på marken, skottskadad i huvudet, i cirka 45 minuter utan att erhålla vård från ambulanspersonal samtidigt som polisen pressade honom.”
Stockholmspolisen välkomnar en granskning.
– Polisen har rätt att prata med folk på plats. När det gäller förhör har vi ett regelverk att följa. Om något har brustit i denna hantering är det bra att det utreds, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.
Utredningen om mord och mordförsök pågår fortfarande och åtal väntas i vår.