Man gripen – misstänkt för mordet på tolvåriga Adriana

Polisen förtegen om händelsen.
En man har gripits misstänkt för mordet på 12-åriga Adriana.
12-årige Adriana sköts ihjäl 2 augusti förra året.

En man i 30-årsåldern har gripits misstänkt för mordet på Adriana, 12.

Mannen knyts till dödsskjutningen genom DNA-spår, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Under morgonen stormade beväpnad polis mannens bostad i Stockholmsområdet. 

Mannen är kopplad till ett kriminellt nätverk baserat i södra Stockholm och i Västerås, enligt Expressens uppgifter.

På tisdagsmorgonen greps en man misstänkt för att ha mördat tolvåriga Adriana. Insatsstyrkan stormade en adress i Stockholmsområdet och en man greps. 

Mannen ska ha blivit intressant i mordutredningen efter att polisens säkrat DNA-spår på föremål som kopplas till skjutningen, enligt Aftonbladet.

– Jag vill inte uttala mig, varken bekräfta eller dementera. Det är en intensiv utredningsfas, säger vice chefsåklagare Anna Svedin till tidningen.

Enligt uppgifter till Expressen är mannen som greps i polisens razzia kopplad till ett kriminellt nätverk baserat i södra Stockholm och i Västerås.

Nätverket, kallat May-nätverket, leds enligt polisen av en man som kallats ”Torpeden”. Även han sitter häktad misstänkt för mordet på Adriana.

Nätverket har beskrivits som en våldsam utbrytargrupp från Vårbynätverket, ett annat kriminellt nätverk i Stockholm.

”Torpeden” ligger sedan flera år i infekterad konflikt med Vårbynätverket.

Dömd till fängelse tidigare

Den nu gripne mannen har avtjänat flera fängelsestraff och upprepade gånger dömts för allvarliga brott – bland dem grovt vapenbrott, rån, grov misshandel och narkotikabrott.

Senaste fängelsedomen mot honom är från 2016. Då dömdes han till två år och tre månader efter att polisen hittade en pistol i samband med att de genomsökte hans bil.

Sedan tidigare är totalt är sex personer häktade för olika brottsmisstankar som kopplas till mordet. Tre av dem finns i Sverige.

De övriga tre är fortsatt häktade i sin frånvaro. Det handlar om 23-årige Serkan Demirkiran, 22-årige Ferdi Kücükgöl och 22-årige Furkan Kücükgöl.

Europas mest jagade personer

De finns med på Europols lista över Europas mest jagade personer. I efterlysningarna framgår att de söks med anledning av mordet på Adriana.

De är alla hemmahörande i Norsborg och var till februari och mars skrivna i området. Senare ändrade de sina adresser till en postbox i centrala Stockholm.

Ferdi Kücükgöl, Serkan Demirkiran och Furkan Kücükgöl är efterlysta för Adrianamordet.

Innan mordet på Adriana deltog de tre i en uppmärksammad musikvideo som spelades in i Sollentuna mellan 30 juli och 1 augusti i fjol. I videon syns ett av mordvapnen – en AK47:a – och samma vita Audi som användes vid skjutningen.

Säkrat mannen DNA på platsen

Tre andra män – 29, 26 och 22 år gamla – identifierades med hjälp av videon. I september dömdes de två yngre männen i tingsrätten till fängelse i fyra år för vapenbrott. 29-åringen fick fängelse i ett år och två månader.

Ärendet, som hålls separat från mordutredningen, håller nu på att slutföras i hovrätten.  

Mannen som greps under tisdagen blev intressant i utredningen efter att polisens tekniker säkrat hans DNA på föremål som kopplas till dödsskjutningen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han har varit efterlyst som anhållen i sin frånvaro sedan i torsdags förra veckan.

Ingen av de två åklagarna som leder mordfallet vill bekräfta gripandet.

Mördades av misstag

Adriana sköts ihjäl natten mot 2 augusti förra året vid en rastplats i Norsborg i Botkyrka kommun. Hon sköts av misstag när flera skott avlossades från en vit Audi, tänkta för två män som undkom. 

De jagas för mordet på 12-åriga Adriana

Flydde efter Adrianamordet – är nu Europas mest jagade.

AK47:a i rapvideo användes vid mordet

Mordvapnets resa från 10ans rapvideo till byrålåda i Bromma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.