Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man drogad, strypt och dumpad på kyrkogård

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Mannen hittades livlös av förbipasserande vid Sundbybergs begravningsplats.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Mannen åkte hem till två bekanta i tron att de skulle lösa en konflikt.

I stället blev han drogad, strypt och dumpad vid en kyrkogård.

Nu åtalas de båda männen för mordet.

Vid 20-tiden på kvällen den 22 mars hittade förbipasserande en död man vid Sundbybergs begravningsplats, väster om Stockholm.

Han hade märken på halsen som om han blivit strypt.

Tio minuter efter larmsamtalet ringde en kvinna till polisen för att anmäla sin pojkvän som försvunnen. Det visade sig att den försvunne pojkvännen och den mördade mannen vid kyrkogården var samma person.

Samma kväll berättade kvinnan i polisförhör att hennes pojkvän hade en konflikt med en 31-årig man i Sundbyberg. Hon var säker på att 31-åringen och hans 45-årige släkting, som han delade lägenhet med, hade mördat hennes pojkvän.

Dagen därpå anhölls de båda männen i sin frånvaro och tre dagar senare greps de.

Nu åtalas de för mord. 

Den mordmisstänkte 31-åringen pratar telefon med handsfree på Circle K timmarna före mordet.
Foto: Polisen
Den mordmisstänkte 45-åringen i ett parkeringsgarage under mordkvällen.
Foto: Polisen

Drogad, strypt och dumpad

Före strypningen hade mordoffret fått i sig sömnmedlet zolpidem och det antidepressiva läkemedlet Mirtazapin, vilket måste ha gjort honom dåsig, enligt kammaaråklagare Alexandra Bittner.

Alexandra Bittner hävdar att det var de åtalade männen som gav honom preparaten, eventuellt genom att smyga ner dem i hans mat.

– Målsäganden har ätit inte allt för lång tid innan han avled. Det är möjligt att han fått i sig medicinen på det sättet. Inget tyder på att någon har tvingat i honom medicinen, säger hon.

Därefter ströp 31-åringen och 45-åringen offret innan han lämnades död vid kyrkogården, enligt Bittner.

I bevisningen ingår bland annat DNA från de misstänkta som hittats på offrets kläder. Gällande förgiftningen hittade polisen Mirtazapin och Stilnoct, som innehåller zolpidem, i de misstänkta männens lägenhet.

Båda männen förnekar brott. Men 31-åringen skyller på 45-åringen. 

Den mördade mannen hade fått i sig Mirtazapin innan han ströps. Det antidepressiva läkemedlet hittades också i de misstänktas lägenhet.
Foto: Polisen

Motivet: Bråk om relationer

Den mördade mannen var sedan tidigare bekant med 31-åringen, och deras flickvänner är systrar.

Mordoffret och hans flickvän hade hemlighållit sitt förhållande för hennes familj i irakiska Kurdistan.

31-åringen hade dock avslöjat relationen för hennes familj. Två dagar före mordet hade hennes bröder ringt upp både henne och pojkvännen och hotat att döda dem båda om de fortsatte att ses, har hon sagt i förhör.

Hennes pojkvän hade då krävt att 31-åringen skulle kontakta släktingarna i Kurdistan och ta tillbaka sina uppgifter. Annars skulle han avslöja att 31-åringen hade lagt ut nakenbilder på sig själv på en dejtingsida. Då hade Sundbybergsbon hotat att döda hennes pojkvän.

31-åringens släkting, som nu alltså är medmisstänkt för mordet, bjöd sedan in hennes pojkvän på kaffe för att reda ut konflikten, har kvinnan berättat.


Se också:

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.