Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man dödade sin styvpappa av misstag på skjutbanan

Här är ett inslag från november förra året då händelsen inträffade.
Nu döms mannen till villkorlig dom och samhällstjänst.Foto: NIKLAS HAGMAN/TT
Polisinsatsen.Foto: Torbjörn Wåhlin

Mannen var på skjutbanan för att skjuta gevär med sin styvpappa.

”Så snart han avfyrat skottet såg han en siluett eller skugga som föll till marken” – det var styvpappan.

Nu straffas styvsonen med villkorlig dom och samhällstjänst för vållande till annans död.

Det var en söndagsförmiddag i november förra året som mannen och hans styvpappa begav sig till skjutbanan i Norberg. Men utflykten slutade i tragedi då mannen i 40-årsåldern av misstag sköt ihjäl styvpappan, som var i 75-årsåldern.

”Så snart han avfyrat skottet såg han en siluett eller skugga som föll till marken invid måltavlan. Han ropade till (styvpappan) men fick inget svar. Han sprang då fram till måltavlan. När han kom fram såg han (styvpappan) som låg orörlig på marken.”

Slipper fängelse

Västmanlands tingsrätt anser att mannen ”på ett påtagligt sätt avvikit från den grad av aktsamhet som situationen krävt”.

Straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse, men då mannen är tidigare ostraffad och lever under ”välordnade förhållanden” räcker det med villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst, anser domstolen.

”Tingsrätten bedömer att det inte finns särskild anledning att befara att NN kommer att fortsätta begå brott”, står att läsa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.