Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man död och kvinna skadad – tre åtalas för gängskjutning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En 24-åring åtalas för dödsskjutningen i Kungens kurva i januari förra året.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var den 18 januari 2020 som en tre personer i en bil besköts vid Circle K i Kungens kurva i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En man mördades och en kvinna sköts i huvudet – men överlevde.

Nu åtalas en 24-åring för dödsskjutningen på en bensinmack i Kungens kurva förra året.

Åklagaren kopplar mordet till en konflikt mellan Vårbynätverket och en annan kriminell gruppering.

Det var den 18 januari 2020 som personer i en bil öppnade eld mot ett annat fordon vid en Circle K-mack i Kungens kurva i Stockholm.

Tre personer befann sig i den beskjutna bilen. Den 25-årige föraren sköts till döds. En kvinna som satt i bilen blev svårt skadad men överlevde. En tredje person, en utpekad gängkriminell, klarade sig oskadd.

Efter dådet greps flera personer med nära band till det kriminella Vårbynätverket. Nu är utredningen färdig.

På onsdagen åtalas en 24-åring för mord. Åklagaren pekar ut honom som förare i samband med mordet. Utredningen visar inte vem eller vilka som skjutit, men slår fast att två vapen användes vid skottlossningen.

Ytterligare två personer åtalas för medhjälp till mordförsök.

Konflikt mellan grupperingar

– Skottlossningen är sannolikt en del av en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar som har en konflikt som pågått i flera år. En av grupperingarna har sitt ursprung i Stockholmsförorten Vårby gård, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk i ett pressmeddelande.

Material från den krypterade tjänsten Encrochat, som fransk polis hackade i fjol, har varit viktigt men inte avgörande, enligt polisen.

– Avgörande för framgång i ärendet är det faktum att det funnits en hel del övervakningsfilm, snabbt inkommande iakttagelser av hjälpsam allmänhet samt de beslag som gjorts i form av telefoner som blev funna tack vare poliser med mycket god lokal- och personkännedom, säger Josefin Bäck, utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Överlevt flera mordförsök

Huvudpersonerna i konflikten är alla från Vårby gård i södra Stockholm. Den 32-årige ledaren för Vårbynätverket på ena sidan.

På den andra: Den 28-årige mannen som klarade sig oskadd ur den beskjutna bilen på Circle K.

2017 misstänktes 28-åringen för att ha mördat en av Vårbynätverkets närmaste män. Misstankarna gick aldrig att leda i bevis och skrevs av, men konflikten mellan 28-åringen och Vårbynätverket blev djupt infekterad.

De senaste åren har 28-åringen utsatts för flera mordförsök. Han sitter själv nu häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.