Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans skräckvälde över barnen: ”Helvete”

Skillnaden mellan ringa, grov och synnerligen grov misshandel.
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN
Genrebild.Foto: BILDBYRÅN

Under ett drygt halvår satte mamman skräck i familjen.

Den sjuårige sonen tvingades under vintern att lättklädd stå utomhus i nästan en timme. Och dottern misshandlades vid flera tillfällen.

– Vi har haft ett helvete hemma rent ut sagt, säger pappan i förhör.

Nu döms kvinnan till fängelse.

”Hej, hej min fru har blivit tokig, hon springer runt med en kniv och vill döda vår tioåriga dotter”. I slutet av februari larmade maken polisen, och mamman greps i Stockholmsområdet.

Då maken hördes av polisen tonade en bild av en familj som levt i skräck fram. Förutom maken var den tioåriga dottern, den sjuårige sonen och den yngste sonen – som inte ens var ett år gammal – drabbade.

Skohorn och galgar 

Pappan berättade för polisen hur mamman, två veckor innan gripandet, hade blivit arg på sonen under ett läxförhör. Hon hade tagit fram en kniv och slipat framför honom, slagit honom och låst honom ute.

Sonen, iklädd endast kortbyxor och T-shirt, ska ha tvingnats stå utomhus i omkring 45 minuter innan pappan lyckades få in honom.

En galge som mamman använde som tillhygge.Foto: POLISEN

Han berättade vidare om hur mamman misshandlat barnen vid otaliga tillfällen och att hon ibland använde tillhyggen som skohorn och galgar.

För polisen berättade maken om hur de två äldsta barnen misshandlades framför det lilla barnet, som skrikit förtvivlat. ”Då tar hon inte upp honom för att trösta honom”, berättade maken, utan ”hon skriker hysteriskt det strakaste hon kan”.

Maken: Fick köpa sushi under knivhot 

Då polisen frågade pappan om vad han tyckte om att mamman agar sina barn, svarade han:

– Nej det är inget bra. Jag har försökt att stoppa det, jag har ställt mig emellan. Jag har försökt att göra det jag kan för att det ska bli lite bättre. Jag talar med henne och försöker få henne till att ta sig samman.

Maken spelade in ljudet från delar av händelserna med sin mobiltelefon.

– Jag åtalade kvinnan för grov fridskränkning mot de tre barnen, och mot mannen, säger åklagare Victor Ringblom.

Kvinnan ska flera gånger ha tvingat maken att åka och köpa saker. Det handlade om en bilbarnstol i Uppsala, och en lotion från NK i Stockholm.

Vid ett annat tillfälle tvingades maken, enligt misstankarna, att åka och köpa hamburgare och sushi.

– När jag kom tillbaka så sa hon att laxbitarna kan hon inte äta för då får man coronavirus. Då tvingar hon mig med kniv att vi ska åka till Stockholm för att köpa sushi, berättade maken.

”Det skapar ett helvete för alla i familjen” 

Då polisen frågade maken om hur han hade mått i relationen, svarade han:

– Vi har haft ett helvete hemma rent ut sagt. Det skapar ett helvete för alla i familjen. Det är helt oförutsägbart. Varför blir hon arg? När blir hon arg. Det kan komma från ingenstans. Det skapar en otroligt svår situation för oss. Det kommer att sätta spår hos barnen. Jag tycker synd om dom. Det har varit ett helvete på många sätt och vis.

Kvinnan har suttit häktad sedan början av mars och nyligen hölls rättegången.

– Jag yrkade på ett längre fängelsestraff som i vart fall är överstigande två års fängelse, säger Victor Ringblom.

Kvinnan försvaras av advokat David Hall:

– Hennes inställning är att hon inte gjort allt som framgår av åtalet men att hon använt visst våld mot barnen. Hon har gjort det under en period när hon haft psykisk problematik till följd av en förlossningsdepression och svår sömnbrist. Hon har även påverkats av en slags maktobalans i förhållande till barnens far, säger han.

Döms till fängelse 

Nu döms mamman för grov fridskränkning mot maken och dottern. Mamman döms även för misshandel, olaga hot och ofredande mot den äldste sonen. Hon frias dock från anklagelserna om att ha gett sig på den yngsta sonen.

Tingsrätten tar viss hänsyn till mammans ”psykiska sjukdomstillstånd” men dömer henne till fängelse i ett år och sex månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.