Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman om dotterns död: En tragisk olycka

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Två anhöriga har anhållits efter att en treårig flicka hittats död i en bostad i Norrköping.Foto: Niklas Luks / https://nkpg.news/

En treårig flicka har hittats död i Norrköping.

Hennes liv hade präglats av myndigheternas inblandning och nu utreds två anhöriga för vållande till annans död.

– Det är en tragisk olyckshändelse i hemmet, säger mammans advokat Per Oehme.

Vid 13-tiden på torsdagen larmades polisen till en bostad i centrala Norrköping, med anledning av ett eventuellt dödsfall.

På platsen hittades en död person: en tre år gammal flicka, som Aftonbladet var först med att rapportera.

Två personer, en man och en kvinna i 40-årsåldern, sitter anhållna. De är på sannolika skäl misstänkta för vållande till annans död.

Flickan i Norrköping bodde på familjehem

En av dem är flickans mamma. Hennes dotter – som skulle bli fyra i år – har varit placerad i familjehem sedan födseln. Enligt domstolshandlingar föddes flickan in i ”en mycket turbulent situation”, med två föräldrar som hade missbruksproblem och kontakt med psykvården.

Kort efter födseln häktades pappan, misstänkt för allvarlig brottslighet. Han dömdes senare till fängelse för bland annat vapenbrott.

Socialtjänsten ansåg att det fanns ”en påtaglig risk” för flickans hälsa och utveckling.

Fick rätt i kammarrätten

Men föräldrarna överklagade beslutet och 2018 fick de rätt i kammarrätten.

Enligt kammarrättens bedömning hade föräldrarnas livssituation vid det här laget ”förändrats och förbättrats i hög grad”. De hade också, enligt rätten, förstått att deras tidigare beteende kunnat vara skadligt för dottern.

Domen: Den då drygt två år gamla flickan skulle – försiktigt och i långsam takt – flytta hem till sin mamma.

”Det kan inte längre anses föreligga någon påtaglig risk för att (dotterns) hälsa eller utveckling skadas på grund av de förhållanden som föranledde beredandet av vården. Det har inte heller framkommit att (dottern) skulle ha några särskilda behov som inte kan tillgodoses av föräldrarna”, skrev kammarrätten.

Mamman förnekar brott

Sen förra sommaren har dottern bott hos sin mamma i Norrköping. Men på torsdagen hittades hon död.

– Jag kan inte berätta mer än att det är en tragisk olyckshändelse i hemmet. Min klient förnekar att hon är på något sätt vållande, säger mammans advokat Per Oehme.

Han fortsätter:

– Hon är helt förkrossad. Inte nog med att hon har tappat ett barn, nu är hon inlåst också. Hon bör inte vara i arrest, hon behöver tas om hand.

Enligt Aftonbladets uppgifter är även den anhållne mannen en anhörig. Expressen har sökt hans advokat.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.