Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman: Min son isolerade sig – knivmördade tonåring

18-åringen har dömts till sju års fängelse. Foto: Polisen

18-åringen isolerade sig och spelade datorspel i villan där han bodde med sin mamma.

I två år förbjöds mamman att komma upp på ovanvåningen som sonen gjort till sin.

På nyårsafton gick han till en fest han inte var bjuden till – och knivmördade en 19-åring efter tjafs i dörren.

Nyårskvällen tillbringade 18-åringen hemma i villan där han hade åtta kompisar på besök.

Det var en lugn kväll, de ”pratade, lyssnade på musik och drack alkohol”, och det förekom droger, enligt personerna på plats i villan i Tungelsta i Haninge kommun söder om Stockholm.

18-åringen hade kontakt med en vän som hade en annan fest i området. Men vännen ville inte att 18-åringen och hans kompisar skulle komma, framgår i polisutredningen.

Senare, efter tolvslaget, åkte 18-åringen och hans vänner till den andra festen i alla fall.

Stämningen blev irriterad och 18-åringen hamnade ”ganska snart i en diskussion” med tre andra. Exakt vad som hände innan är oklart.

Knivhuggne mannen: ”Jag kommer dö”

Flera vittnar om att 18-åringens vänner ska ha blivit illa bemötta, varpå 18-åringen gick in för att försvara. Andra berättar att de ”hörde bråk och höjda röster” och att 18-åringen hade ”hetsig attityd”, att han ”bröstade upp sig”.

Efter en stund gick 18-åringen mot dörren. Två festdeltagare följde efter för att stänga dörren efter honom. Då vände 18-åringen sig om och högg en av de andra, en 19-åring, med kniv i magen.

Mannen föll ihop i hallen. Enligt vittnen skrek han:

– Jag kommer dö!

Samtidigt flydde 18-åringen platsen och tog sig hem till sig, drygt 1,5 kilometer därifrån.

19-åringen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. När han kom fram hade han ingen puls. Under den tidiga morgonen opererades han, men hans liv gick inte att rädda.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Polisen: Mamman verkar rädd för sonen

Polisen spårade 18-åringen till villan i Tungelsta där han greps. På ovanvåningen, där han levde sitt liv, hittades mordkniven.

I förhör har mamman berättat för polisen att hon inte fått vara på ovanvåningen de senaste två åren.

”När jag frågar (mamman) varför hon inte får vara på övervåningen så säger hon att (sonen) inte vill att hon ska vara där, hon säger att det är så tonåringar är”, antecknas i polisutredningen.

Polisen uppfattade att mamman var rädd för sin son.

”Hon uttrycker det inte själv men jag förstår det som att det är (sonen) som bestämmer hemma. (Mamman) nämner flera gånger att hon tassar på tå hemma för att inte irritera (sonen).”

”(Mamman) uppger att hon inte vågar fråga (sonen) så mycket om hans liv för att han blir arg då.”

”Han brukar alltid gå undan om han blir trängd eller arg”

18-åringen har varit svår att hantera under lång tid. Han har haft svårt för skolan, berättar hans mamma i förhör, och har medicinerats kraftigt för koncentrationssvårigheter.

– Han behöver hjälp med allt, säger mamman om skoltiden.

Hon säger att hon är besviken på socialen, att hon känner att hon inte fått hjälp med sonens beteenden. Hon ”upplever att hon inte har fått någon hjälp av samhället”.

Mamman får frågan om hurdan sonen är som person. Hon svarar:

– Det är ju jättesvårt. Han är ... en datorspelskille som mest har suttit inne i flera år. Han har endast gått ut på kvällen ibland och träffat kompisar mest, eller de sista åren.

Mamman upplever inte sonen som våldsam, säger hon i förhör.

18-åringen får sju års fängelse

18-åringen har nu dömts i Södertörns tingsrätt, till sju års fängelse för mord. Tingsrätten skriver att straffvärdet uppgår till 14 års fängelse, men i och med mördarens ålder – under 21 år – blir det hälften av det.

18-åringen bedöms inte vara psykiskt sjuk men har, enligt den rättspsykiatriska undersökningen, en ”bristande intellektuell, emotionell och social kapacitet” och en ”nedsatt förmåga att se konsekvenserna av sitt agerande”.

18-åringen har erkänt att han stack offret med kniven, men menar att det var självförsvar.