Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans vändning: Pekar nu ut ”Lilla hjärtats” pappa

Mamman åtalas för mord efter flickans död
”Lilla hjärtat” hittades död i föräldrarnas hem, bara tre år gammal.Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtat”.Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtat” med sin fostermamma Melinda Jacobs.Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtats” mamma i rätten.Foto: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Lilla hjärtats” mordmisstänkta mamma beskriver dottern som glad, fantastisk och underbar.

Nu ändrar hon sin berättelse om flickans död – och pekar ut den avlidne pappan som ansvarig för det ”konstiga beslutet” att inte larma 112.

Den treåriga flickan har efter sin död blivit omskriven som ”Lilla hjärtat”, som var fostermammans smeknamn på henne. Flickan hittades hos sina föräldrar i Norrköping i januari efter att de fått tillbaka vårdnaden i en tvist där de sade sig numera vara drogfria.

Men polisutredningen visar att ”Lilla hjärtats” mamma fortsatte köpa knark – och obduktionen visade spår av drogämnen även i flickans blod.

Hennes mamma är åtalad för att ha drogat och mördat henne med ”trubbigt våld”. Pappan var också misstänkt i fallet – mot sitt nekande – men avled efter en tid i häkte.

”Inte velat skylla på honom”

Rättegången mot mamman inleddes på måndagen och fortsatte på tisdagen, då med förhör med mamman.

Enligt NT sa hon att hon fick reda på att dottern skadat sig först när pappan berättade det – och att det var just pappan som låg bakom beslutet att inte ringa 112 för att rädda ”Lilla hjärtats” liv. Hon hänvisade till att föräldrarna känt sig förföljda av myndigheter:

– Det spelar ingen roll att man inte har något att dölja. När man varit granskad under så många år och kämpat för en sak i så många år... det går inte att förklara. Man känner sig ständigt övervakad. Det förklarar det konstiga beslutet som (Lilla hjärtats) pappa tog att inte ringa 112. Jag har inte velat skylla på honom, sa mamman enligt NT.

”Hon var underbar”

Samtidigt har mamman tidigare lämnat en annan version. Till polisen har hon sagt att hon och ”Lilla hjärtats” pappa tillsammans försökte rädda dotterns liv och även hon var rädd att bli av med vårdnaden om de skulle ha ringt SOS.

Mamman nekar till att ha utövat något våld mot – eller drogat – dottern, som hon beskriver så här:

– Hon var glad, hon var tålmodig. 

”Lilla hjärtat” brukade sjunga imse vimse spindel för ett syskon, säger mamman.

– Hon var underbar.

Expressens kriminalkrönikör på plats under första rättegångsdagen.


LÄS OCKSÅ: Fredrik Sjöshult: Lilla hjärtats mamma avskyr samhället – isolerade dottern

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.