Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman höggs ihjäl – bebisen låg bredvid

Sambon döms för mordet i Älta – högg henne 33 gånger.
I fjol hittades kvinnan i 20-årsåldern mördad i sin lägenhet i Älta. Hon hade nyss blivit mamma när hennes 23-åriga sambo högg ihjäl henne
23-åringen säger sig inte ha några minnesbilder från mordet.
Foto: polisen

I fjol hittades kvinnan i 20-årsåldern mördad i sin lägenhet i Nacka utanför Stockholm.

Hon hade nyss blivit mamma när hennes 23-åriga sambo högg ihjäl henne med 33 knivhugg i sängen.

På torsdagen dömdes sambon till fängelse för mordet – kvar återstår endast hur lång påföljden blir, rapporterar Aftonbladet.

Den 15 april i fjol hittades kvinnan, som är i 20-årsåldern, knivhuggen till döds i sin lägenhet i Älta utanför Stockholm.

Bredvid henne i sängen låg hennes fyra veckor gamla son, som hon hade fått tillsammans med sambon.

Sambon, en 23-årig man, hade enligt utredningen terroriserat den unga kvinnan psykiskt under en tid och varit orolig för att hon skulle lämnat honom. 

Samma dag som mamman gjorde slut, valde sambon då att gå till attack med kniven. Totalt utdelade han 33 knivhugg mot hennes kropp, och bredvid henne i sovrummet låg deras gemensamma barn i sängen.

Åklagarna har yrkat på livstids fängelse för sambon.

Döms till fängelse

På torsdagen avslutades rättegången mot mannen. Rätten hade tidigare befunnit honom som skyldig för mordet på kvinnan, men avvaktade en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen, som tidigare varit en lovande fotbollsspelare, har under rättegången menat att han haft en lång minnesförlust under mordkvällen. 23-åringen ifrågasätter inte att han orsakat kvinnans död, men har förnekat brott.

Vid torsdagens rättegång visade den rättspsykiatriska undersökningen att den 23-årige mannen inte lider av en psykisk störning – varken vid tidpunkten för gärningen – eller just nu. Det innebär att han nu kan dömas till fängelse, rapporterar Aftonbladet.

Kvar återstår endast hur lång påföljden blir. Det kommer rätten meddelade den 25 januari, skriver tidningen vidare.

Mordet i Älta fick stor uppmärksamhet i ifjol tillsammans med flera andra fall, då fem kvinnor på en månad misstänktes ha mördats av män de haft en relation med.


Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.