Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han var måltavlan för sprängattacken

Nationella bombskyddet inkallat efter kraftiga explosionen i Norrköping.
I det sprängda huset i Norrköping bor en framstående medlem i det kriminella nätverket No Surrender.
I början av december mördades en ledare i No Surrender (bilden) och en annan No Surrender-man i en dödsskjutning utanför en nattklubb mitt i Norrköping.Foto: POLISEN
Flera skadades lindrigt efter explosionen i Norrköping. Foto: Niklas Luks
Stor insats i Norrköping i natt. Foto: Niklas Luks

Flera personer skadades lindrigt när en sprängladdning gick av i ett flerfamiljshus i Norrköping under natten till onsdagen.

I huset bor en framstående medlem i det kriminella nätverket ”No Surrender” – i december mördades hans kumpan mitt bland folk vid en nattklubb.

– Jag har en hotbild mot mig, sa mordoffret månader innan dödsskjutningen.

Nattens explosion är det fjärde våldsdådet som kan kopplas till No Surrender på kort tid.

Natten till onsdagen sprängdes det rejält i ett flerfamiljshus i Norrköping. Flera personer skadades lindrigt i dådet. Enligt polisen hade sprängladdningen placerats inne i trapphuset.

De boende på adressen har evakuerats, samtidigt utreder polisen om någon av dem kan ha varit målet för dådet som utreds som mordförsök.

En av de boende i huset är en ledargestalt i det kriminella nätverket No Surrender. Aftonbladet hänvisar till uppgifter som pekar ut mannen som ”måltavla”.

I augusti 2018 dömdes han, tillsammans med en annan ledare för gänget, för försök till grov utpressning. De båda männen hade då försökt pressa en tredje man på pengar genom att hota med att de tillhörde No Surrender.

Offret fick två alternativ: Betala 100 000 kronor eller möt andra medlemmar från No Surrender. Det framgår i rättsdokument.

De båda gängmedlemmarna dömdes till fängelse. Mannen som bor i det sprängda trapphuset dömdes till ett och ett halvt års fängelse för försök till grov utpressning, ett straff som skärptes till två år av hovrätten.

”Jag har en hotbild mot mig”

I början av december mördades utpressningskumpanen – en man i 40-årsåldern – och ytterligare en No Surrender-man i en dödsskjutning utanför en nattklubb mitt i Norrköping.

Mannen i 40-årsåldern kände till att han kunde angripas. I oktober, bara två månader innan mordet, sa han att han inte kunde ha fasta tider på frivården ”eftersom han har en hotbild”, framgår i dokument från Kriminalvården.

– Det har med min egen säkerhet att göra. Jag sa att jag inte kan ha fasta tider och gå program då jag har en hotbild mot mig.

Om dubbelmordet kan kopplas till sprängningen i Norrköping är ännu oklart och polisen vill inte uttala sig om motiv i nuläget.

– Det här är ett brott som vi utreder som mordförsök alternativt allmänfarlig ödeläggelse. Vi ska utreda om det här är riktat mot en eller flera personer. Och om det finns ett syfte att skada någon ordentligt, eller om det inte har den meningen, säger Åsa Willsund vid polisen.

”Norrköping drabbas av någon form av uppgörelse”

Samtidigt: Under 2019 utfördes flera attacker i Mellansverige som misstänks ha varit riktade mot samma mc-gäng:

I juni detonerade en mycket kraftig sprängning i ett bostadshus i Linköping. Enligt Expressens uppgifter är en av polisens teorier att måltavlan var en 29-årig man som kan kopplas till No Surrender.

Bara veckor senare utfördes ett nytt sprängdåd, då mot en strippklubb i Örebro. Enligt uppgifter kan adressen kopplas till samma mc-gäng.

Efter dubbelmordet i december sa Torsten Angervåg, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Norrköping:

– Norrköping drabbas av någon form av uppgörelse där kända kriminella är inblandade. Självklart reagerar jag på att det händer, igen.

I juni detonerade en mycket kraftig sprängning i ett bostadshus i Linköping. Enligt Expressens är en av polisens teorier att måltavlan var en 29-årig man som kan kopplas till No Surrender.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN JEPPE GUSTAFSSON

Oron: ”Sverige är inte tryggt längre”

Jonas bor i området där det exploderade – vill se militärer på gatorna och mer kameraövervakning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.