Måltavlans kriminella liv – ledande ställning i fängelset

En 18-årig kvinna ska ha skjutits ihjäl med automatvapen.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en bostad under natten till onsdagen – men måltavlan var en man i 35-årsåldern, erfar Expressen.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en bostad under natten till onsdagen – men måltavlan var en man i 35-årsåldern, erfar Expressen.

Mannen beskrivs som en person med många fiender och släpptes nyligen från fängelset.

På anstalt har han tidigare fått en ”ledande ställning” och varit inblandad i våld mot andra fångar.

En 18-årig kvinna har skjutits ihjäl i en lägenhet i Råcksta. Enligt uppgifter till Expressen mördades hon med automatvapen – måltavlan ska ha varit en tungt kriminellt belastad man som fanns på platsen.

Inom polisen beskrivs den utpekade måltavlan som en person med många fiender, enligt Expressens uppgifter.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är dömd för flera grova brott. Senast dömdes han till fyra år och sex månader i fängelse för rån, grov misshandel, försök till grov misshandel, misshandel, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen.

Då förekom mannen redan under 32 avsnitt i belastningsregistret. Tidigare hade han dömts för bland annat misshandel, rån, häleri, våld mot tjänsteman och försök till dråp.

Den, enligt Expressens uppgifter, tänkta måltavlan beskrivs som en person med många fiender.
Foto: Polisen

Dokument: Han styrde i fängelset

2010 och 2011, när mannen avtjänade fängelsestraffet för försök till dråp, rapporterades han återkommande för misskötsamhet och våld i fängelset. Redan på riksmottagningen, där dömda placeras innan det beslutas var de ska avtjäna sina straff, inträffade en misshandel.

Det framgår också att Kriminalvården bedömde att mannen var en ledare i fängelset:

”NN (har) under en längre tid etablerat en ledande ställning gentemot medintagna och varit drivande i upprätthållandet av egna regler vilket föranlett att andra intagna blivit allvarligt hotade”, står i papper från Kriminalvården.

I rapporter från fängelset framgår att mannen deltagit i misshandel av en annan fånge.

Efter dödsskjutningen sågs en mörk bil lämna platsen.
Foto: Läsarbild / Läsarbild
Se när de misstänkta männen flyr.

Mannen släpptes i våras

Mannen har varit kriminell under större delen av sitt liv. Hans första registrerade fall är från 2001, när han var 16. Då hade han åkt fast för snatteri. Efter det fortsatte det med böter och strafföreläggande för olika mindre brott.

Den första fängelsedomen kom strax innan mannen fyllde 20 – då fick han två månaders fängelse för misshandel, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.

Efter avtjänat straff fortsatte det med olika trafikbrott, skadegörelse, bilstöld, olaga tvång, rattfylleri, misshandel, egenmäktigt förfarande, våldsamt motstånd, narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik, dopingbrott och dubbla rån.

2010 kom det då längsta fängelsestraffet – fyra år – för försök till dråp. Efter det fortsatte det med narkotikabrott innan nästa dom 2015: Fyra år och fyra månader i fängelse.

”Det var mig de var ute efter”

Efter den senaste fängelsedomen var den tidigaste dagen för villkorlig frigivning nu i våras, framgår i dokument från Kriminalvården.

Ingen är gripen för dödsskjutningen under natten till onsdagen. Polisen uppger att det misstänkta mordet utfördes av ”en eller flera okända gärningspersoner”.

När polisen kom till platsen fördes en man ut från lägenheten där skjutningen inträffade. Enligt Aftonbladet ska mannen ha sagt ”det var mig de var ute efter, inte henne”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.