Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare och bankkvinna anhållna i jättehärva

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Bedrägerihärvan kopplas till Södertäljenätverket.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Södertäljenätverket har pekats ut som den kriminella klan i Sverige som har mest förgreningar in i civilsamhället.

Tidigt på tisdagsmorgonen slog polisen till mot flera adresser i staden.

Nu sitter sex personer anhållna misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

En högt uppsatt person i nätverket misstänks tillsammans med en mäklare och en bankkvinna ha gjort olagliga fastighetsaffärer värda hundratals miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet.

Tidigt på tisdagsmorgonen slog polisen till på flera adresser i och omkring Södertälje. Sex personer greps – fem män och en kvinna – och de sitter nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för grov näringspenningtvätt. Samtliga är i 40-årsåldern.

Den utpekade ledaren i bedrägerihärvan är en man med kopplingar till Södertäljenätverket. I polisens klanrapport från i fjol pekas nätverket ut som den klan i Sverige som har mest förgreningar in i civilsamhället i form av politiker, myndighetsanställda och företagare.

Den anhållne ledaren i bedrägerihärvan uppges ha tillgångar på en halv miljard kronor i Sverige och i utlandet, samt finnas på en ”topp fem”-lista i en nationell polisinsats ägnad att bryta ner den organiserade grova brottsligheten. Han beskrivs ha ”den största kriminella kapaciteten i landet”, rapporterar Aftonbladet.

Mutor och bulvaner

Bland de anhållna finns även en mäklare och en bankkvinna, som misstänks för att ha tagit mutor i utbyte mot beviljande av lån som annars hade nekats. I upplägget misstänks bedragarna också ha använt sig av bulvaner.

De misstänkta bedrägerierna ska ha pågått sedan början av 2019 och under den tiden misstänks ledaren, mäklaren och bankkvinnan tillsammans ha hanterat belopp i miljardklassen, rapporterar Aftonbladet.

Sedan i vintras uppges polisen ha kartlagt och spanat mot personerna som misstänks i bedrägerihärvan. Under den tiden ska utredarna ha fått en god bild av upplägget och tillvägagångssättet för brottsligheten.


Ur arkivet: 

”Helt plötsligt ses jag som kriminell”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.