Velmira ville skiljas – ströps av maken

Expressens kriminalreporter Kim Malmgren om domen mot Bogdan Fedorenko som ströp sin hustru Velmira Fedorenko
Bogdan Fedorenko, 45, döms till 18 års fängelse för mord på sin hustru Velmira.
Foto: Privat
Bogdan på en bensinmack i Danmark efter mordet på Velmira.
Foto: Polisen
Efter två veckors sökande hittade polisen Velmiras kropp.
Foto: PRIVAT

Velmira hade hemlängtan, ville skiljas och flytta från Avesta hem till Ukraina.

Då ströp maken henne till döds med sitt bälte.

Nu döms Bogdan Fedorenko till 18 års fängelse för mordet.

Den 45-årige Bogdan Fedorenko från Avesta hade redan hunnit fly ut ur Sverige när han avslöjade för en anhörig att han strypt sin hustru Velmira Fedorenko, 34, och gömt undan hennes kropp i ett skogsparti.

Efter två dagars flykt genom Europa, tillsammans med sitt och den mördade hustruns gemensamma barn, greps han slutligen av polis i Slovenien.

Det skedde i februari – sedan dess har han suttit frihetsberövad.

Rättegången mot Bogdan Fedorenko hölls i september och på måndagen meddelade Falu tingsrätt: 18 års fängelse för mord.

I domen står att mordet präglas av ”anmärkningsvärd hänsynslöshet”.

Låg död med bälte runt halsen

Efter mordet i februari dröjde det två veckor innan polisen hittade Velmiras kropp. Den låg då undangömd bakom en snövall i ett skogsområde i Gävletrakten, med en livrem runt halsen som visade att hon strypts till döds.

Paret hade båda rötter i Ukraina. När maken invandrade till Sverige för tolv år sedan drömde han om att göra karriär som operasångare. Även om det finns vittnesmål i utredningen om att han har en ”gudabenådad röst” tog stämbanden honom aldrig längre än till den lokala kyrkokören.

I förhör har han berättat att han motvilligt tog jobb som svetsare. Under ett besök i Ukraina gifte han sig med Velmira och för fyra år sedan flyttade hon med honom till Sverige.

Ville skiljas – då blev hon mördad

I början av 2019 berättade Velmira för vänner och släktingar att förhållandet med maken var ansträngt. Hon hade hemlängtan, ville skiljas och flytta hem till Ukraina med parets gemensamma barn.

Kort därefter blev hon mördad.

I de inledande polisförhören svor maken att han var oskyldig. Han sa att han blivit angripen i hemmet och sedan vaknat upp bredvid sin döda hustru i en snödriva.

Det dröjde flera månader innan han till slut erkände att han bragt henne om livet – men att det skett i självförsvar eftersom hon angripit honom med en brödkavel.

– Det var som vardagstragedi. Det var inget överlagt mord, sa han i förhöret.

Svetsaren har visat iskyla inför sin hustru Velmiras död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.