Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maken slog ihjäl Elsa: ”Nej – hon lever inte”

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Elsa Embaye tog en selfie på bröllopsfesten, bara timmar innan hon mördades.Foto: Polisen
Samson Arefe i polisbilen sedan han gripits efter att ha mördat sin fru Elsa Embaye.Foto: Polisen

30-åriga Elsa skulle bryta sig loss från det våldsamma äktenskapet – men hann inte.

Efter att familjen varit på bröllopsfest blev hon ihjälslagen av sin make.

Nu sänker hovrätten straffet: Samson Arefe döms till 15 år och sex månader för mord.

 Det var den 14 juli som Samson Arefe ringde 112 och bad om hjälp:

”Nej, hon inte lever, tror jag. Jag vet inte, snälla hjälpa mig.”

När polisen anlände fann man hans hustru Elsa Embaye livlös på badrumsgolvet. Samtidigt befann sig parets två barn i lägenheten.

Den 30-åriga kvinnan var så svårt misshandlad att hennes liv inte gick att rädda.

I februari dömdes Arefe till 17 års fängelse och livstids utvisning för mordet på hustrun.

Nu sänks straffet till 15 och ett halvt års fängelse, efter att att hovrätten meddelat sin dom. Utvisningen står kvar.

Våldsamt äktenskap

Arefe anlände till Sverige 2016 från hemlandet Eritrea, där han jobbat som polis. Året efter kom hustrun Elsa Embaye och parets gemensamma barn. När de bosatt sig i Ockelbo föddes ytterligare ett barn.

Utredningen visar att Elsa Embaye var fånge i ett våldsamt äktenskap. Maken hade flera gånger hotat henne till livet. Han var notoriskt svartsjuk och beskyllde henne återkommande för att ha varit otrogen mot honom.

I juli förra året hade Elsa fått nog. För en väninna berättade hon att hon hade beslutat sig för att lämna maken. Hon väntade bara på ett tillfälle då hon kunde försvinna tillsammans med barnen.

Den dagen hann aldrig komma.

Samson Arefe i arresten.Foto: Polisen

”Svartnade för mig”

Kvällen den 14 juli var familjen på bröllopsfest. Elsa hade tagit på sig mörk långklänning och dansade tillsammans med en väninnna. Samtidigt satt Samson Arefe – med växande ilska – kvar och passade barnen.

Efter dansandet bestämde Arefe att paret skulle lämna festen och bege sig hemåt. Från hemkomsten dröjde det inte lång tid innan grannarna i huset började höra märkliga ljud.

Efter att polisen hittat Elsa gick hennes liv inte att rädda. Arefe greps på plats. I förhör berättade han att det ”svartnat” för honom när han såg hustrun dansa.

Arefe åtalades för mord och under rättegången nekade han till mord och medgav endast att han knuffat hustrun – även om han var så arg att han ”kunde ha stoppat Elsa i en köttkvarn”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.